10. 10. 2021, 07:33 | Vir: STA

Razstava slik Fride Kahlo na Nizozemskem obogatena z njenimi osebnimi predmeti

profimedia
Razstava slik Fride Kahlo na Nizozemskem obogatena z njenimi osebnimi predmeti (foto: profimedia)

V nizozemskem muzeju Drents je na ogled razstava Viva la Frida! - Življenje in umetnost Fride Kahlo. Razstava, posvečena kultni mehiški umetnici Fridi Kahlo, poleg njenih del vključuje tudi osebne predme, kot so oblačila, poslikani korzeti in nakit, poroča portal Art Daily.

Muzej Drents pri razstavi sodeluje z muzejem Dolores Olmedo in Muzejem Frida Kahlo (prej Modra hiša) iz Ciudad de Mexica, kar mu omogoča izjemno priložnost, da celovito predstavi življenje in delo Fride Kahlo.

Muzej Dolores Olmedo se ponaša z največjo zbirko del Fride Kahlo. Dolores Olmedo (1908-2002) je bila namreč tesna prijateljica in dedinja umetničinega moža, prav tako priznanega mehiškega umetnika Diega Rivere. V Assenu, kjer je muzej Drents, so na ogled vrhunci iz zbirke, kot so slike Bolnišnica Henryja Forda (1932), Zlomljeni steber (1944) in Avtoportret z opico (1945).

Zahvaljujoč Muzeju Fride Kahlo pa lahko obiskovalci razstave Viva la Frida! poleg oblačil, poslikanih korzetov in nakita občudujejo tudi fotografije, dokumente in risbe, povezane z umetnico. Leta 2004 so v tedaj še Modri hiši namreč našli številne predmete Fride Kahlo in Rivere, ki so bili 50 let javnosti neznani, nato pa so jih leta 2007 predstavili javnosti.

Muzej Drents je ob razstavi pripravil vrsto dejavnosti, med drugim predavanja, festival in serijo podcastov. Razstavo, ki bo na ogled do 27. marca, spremlja tudi knjiga Viva la Frida! - Življenje in umetnost Fride Kahlo, ki osvetljuje svet umetnice. Predvsem to, kako so kultura, politika, spol, invalidnost in nacionalna identiteta vplivali na njeno življenje in njen umetniški slog, s katerim je rušila tabuje.

Otroštvo Fride Kahlo (1907-1954) je zaznamovala mehiška revolucija, ki je izbruhnila leta 1910, pri šestih letih pa je zbolela za poliomielitisom, kar je povzročilo, da je njena desna noga rasla drugače od leve. Nato so njeno življenje zaznamovali še nesreča z avtobusom pri 18 letih, viharni zakon z mehiškim slikarjem Rivero ter nezmožnost, da bi imela otroke.

Njeno delo odraža njeno življenje, hkrati je njena umetnost spojena še z zgodovino in duhom Mehike za časa njenega življenja. Slovi tudi po rabi intenzivnih, živahnih barv.

Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Ikona je postala v poznih 70. letih minulega stoletja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.