11. 12. 2021, 08:00 | Vir: STA

Rembrandt kot praporščak bi se za 165 milijonov evrov lahko vrnil domov

profimedia

Družina Rothschild je nedavno podpisala pismo o nameri o prodaji Rembrandtovega avtoportreta nizozemski vladi. Na nizozemskem ministrstvu za kulturo upajo, da bo sredstva za nakup v višini 150 milijonov evrov odobril parlament, saj bi tako prvič v nizozemske roke prišla podoba Rembrandta kot praporščaka.

To je redka priložnost, da bi dobili v last Rembrandtovo delo takšnega ranga, je sporočilo nizozemskega ministrstva za kulturo povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Francija je pred dnevi potrdila, da bo dovolila prodajo slike na prostem trgu, čeprav delo, ocenjeno na 165 milijonov evrov, velja za francoski nacionalni zaklad, piše AFP.

V primeru, da nizozemski parlament odobri 150 milijonov javnih sredstev za nakup slike, bi preostanek krila Rembrandtovo združenje in amsterdamski Rijksmuseum.

Rembrandtov avtoportret, ki umetnika prikazuje kot praporščaka, je ena od umetnikovih mojstrovin, tesno povezanih z zgodovino Nizozemske, so poudarili na ministrstvu. Kot so pojasnili, je bil stoletja v zasebni lasti, med lastniki je bil celo angleški kralj, od leta 1844 pa je v lasti družine Rothschild. Umetnina se tako po besedah nizozemske ministrice za kulturo Ingrid van Engelshoven "po dolgih stoletjih potovanja vrača dokončno domov".

Vrnitve umetnine se veseli tudi Taco Dibbits, direktor Rijksmuseuma, v katerem hranijo okoli 340 Rembrandtovih del. Po njegovih besedah je o vrnitvi praporščaka v domovino sanjalo več generacij. Delo odlikuje tako njegova kakovost kot to, da se je Rembrandt z njim profiliral kot umetnik, je še pojasnil direktor muzeja.

Avtoportret je Rembrandt ustvaril leta 1636, star 30 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.