1. 10. 2021, 09:23 | Vir: STA

Retrospektivo slovenskega filma na Portugalskem bo odprla Dolina miru

profimedia
Retrospektivo slovenskega filma na Portugalskem bo odprla Dolina miru (foto: profimedia)

V lizbonski kinoteki bo od danes do 14. oktobra potekala retrospektiva slovenskih filmov, ki nosijo letnice od 1948 do 2018. Na ogled bo dvanajst slovenskih celovečernih filmov, od legendarnih klasik do sodobnejših stvaritev, ki so jih izbrali kuratorji portugalske ustanove. Retrospektivo bo odprl film Franceta Štiglica Dolina miru.

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), so film Dolina miru (1956) leta 2016 predstavili v programu Cannes Classics in ga pozneje predvajali na številnih festivalih in kinotekah po celem svetu. Pred filmom bo veleposlanica RS na Portugalskem Blažka Kepic v čast prve zgodovinske predstavitve slovenskega filma priredila sprejem, uvod v otvoritveni film pa bo imela Nerina T. Kocjančič iz SFC.

Režiserja Franceta Štiglica bodo predstavili še z dvema filmskima mojstrovinama. To sta prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji (1948) in legendarni Ne joči, Peter (1964). Zgodovinski pregled pa bodo dopolnili še filmi režiserjev Boštjana Hladnika, Jožeta Babiča, Matjaža Klopčiča, Karpa Godine in Francija Slaka.

Tri filme bodo prikazali tudi na 35 mm filmskih kopijah, kar se v današnjem času zgodi skoraj izključno v kinotekah, so navedli v sporočilu za medije. To bodo Hladnikov ljubezensko-dramski film Ples v Dežju (1961), ki je bil posnet po romanu Črni dnevi in beli dan Dominika Smoleta in velja za prvi slovenski film noir, ter Klopčičev film Zgodba, ki je ni (1967) in Splav meduze (1980) režiserja Godine.

Gledalci si bodo lahko ogledali še en Klopčičev film, in sicer Sedmina (1969), Babičev film Po isti poti se ne vračaj (1965), iz obdobja 80. let minulega stoletja pa tudi Slakov prvenec Krizno obdobje (1981), ki se je v filmsko zgodovino zapisal kot minimalistična drama in eden najboljših prvencev slovenske kinematografije.

Od novejših slovenskih filmom bodo predvajali Družino (2017) režiserja Roka Bička. Observacijski dokumentarni film je na 70. ediciji mednarodnega filmskega festivala v Locarnu v programski sekciji teden kritike prejel glavno nagrado. Sledila bosta Družinica (2017) režiserja Jana Cvitkoviča in Zgodovina ljubezni (2018) režiserke Sonje Prosenc.

Retrospektiva je nastala v organizaciji SFC, veleposlaništva Republike Slovenije na Portugalskem in lizbonske kinoteke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.