Režiser Derek Wayne Johnson se je seriji filmov Rocky poklonil z dokumentarcem

5. 6. 2020, 10:00 | Scena | Vir: STA

              Režiser Derek Wayne Johnson se je seriji filmov Rocky poklonil z dokumentarcem (foto: profimedia) profimedia

Ameriški akcijski film Rocky, v katerem Sylvester Stallone ob končni zmagi goreče kliče svojo Adrian, je že pred leti praznoval 40-letnico nastanka. Ob jubileju pa se je režiserju in scenaristu Dereku Waynu Johnsonu porodila ideja, da bi se kultnemu filmu poklonil z dokumentarcem 40 Years of Rocky: The Birth of a Classic.
 

Film Rocky je bil premierno prikazan 21. novembra 1976 v režiji Johna G. Avildsena, scenarij zanj pa je napisal Stallone. Ta v filmu igra Rockyja Balboo, neizobraženega, a dobrosrčnega pobiralca dolgov italijansko-ameriškega porekla iz Filadelfije, ki z boksom doseže uresničitev svojega ameriškega sna.

Med drugim se je film zapisal v zgodovino tudi po sceni, ko Rocky po zmagi nad svetovnim prvakom v težki kategoriji med množico išče svojo ljubezen, ki jo igra Talia Shire, in kriči: Adrian!

Danes 73-letni Stallone je bil za časa nastanka filma še neuveljavljen igralec. Kot navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, je film nastal z izredno nizkim proračunom okrog milijona dolarjev, kasneje pa je z 225 milijoni zaslužka postal kinematografska uspešnica.

Prvemu delu je sledilo kar sedem nadaljevanj: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990), Rocky Balboa (2006), Rojstvo legende (2015) in Rojstvo legende II (2018). Stallone je v vseh nadaljevanjih igral Rockyja, nekaj filmov pa je tudi režiral.

Kot pripovedovalec je Stallone sodeloval tudi pri dokumentarcu 40 Years of Rocky: The Birth of a Classic, ki bo prek spletnih platform premierno prikazan 9. junija. Johnsonov film bo predstavil nastajanje prvega Rockyja, vanj pa bo vključenega kar nekaj doslej nevidenega materiala.