Režiser Ridley Scott za neuspeh zadnjega filma krivi milenijce in mobilne telefone

23. 11. 2021, 18:28 | Scena

              Režiser Ridley Scott za neuspeh zadnjega filma krivi milenijce in mobilne telefone (foto: Profimedia) Profimedia

Zgodovinska drama The Last Duel, ki se ponuja tudi na nekaterih pretočnih platformah, ne žanje uspeha, kot ga je pričakoval režiser Ridley Scott. In to navkljub impresivni zvezdniški zasedbi in izjemni srednjeveški kostumografiji.

V filmu nastopajo Jodie Comer, Matt Damon, Adam Driver in Ben Affleck, zgodba pa gledalca potopi v življenje viteza, ki prijatelja izzove na dvoboj, ko mu žena razkrije, da jo je ta njegov prijatelj posilil. Film sicer ni na sporedu slovenskih kinematografov, bo pa na voljo na platformi Disney+ (ki v Sloveniji sicer še vedno ni na voljo) in zelo verjetno tudi za plačilo na Apple TV+ in Amazon Prime Video.

Dve uri in pol dolga epska zgodovinska drama pa ni dosegla pričakovanega odziva pri gledalcih. Od premiere filma, ki je bila sredi oktobra, je film doslej zaslužil le 28 milijonov dolarjev, medtem ko je bil proračun filma težak okroglih 100 milijonov dolarjev.

Čeprav so kritiki in tudi gledalci podali različne razloge, zakaj ta zgodba morda ni pritegnila širšega občinstva, pa je režiser Ridley Scott podal svojo interpretacijo. V podkastu komika Marca Marona je povedal: »Mislim, da je na koncu dneva razlog ta, da je današnje občinstvo generacija, ki je zrasla na pof***nih mobilnih telefonih. Milenijci, ki se nočejo naučiti ničesar novega, če se jim to ne pove preko mobilnega telefona.«

Ostra opazka Ridleyja Scotta je hitro zaokrožila po spletu, a ni bila slabo sprejeta, saj so tisti, ki so film gledali, rekli, da je fantastičen. Prejel je tudi odlične  odzive filmskih kritikov – na agregatu Rotten Tomatoes je precej skupno oceno 85 odstotkov od kritikov in 81 odstotkov od gledalcev, kar je za ta filmski žanr izredno dobra ocena.

Enega od razlog, zakaj film morda ni požel pričakovanih rezultatov, je seveda tudi post-pandemična situacija, saj ljudje še vedno niso popolnoma prepričani, če si želijo več ur sedeti v kinu z drugimi ljudmi. Prav tako pa so kot razlog navedli to, da je v tem času na sporedu veliko drugih udarnih filmov, ki so morda odtegnili pozornost občinstva.