3. 10. 2021, 06:33 | Vir: STA

Rijksmuseum v Amsterdamu s sto renesančnimi portreti pod geslom Ohrani me v spominu

profimedia

V amsterdamskem Rijksmuseumu je na ogled razstava renesančnih portretov. Kot je na predstavitvi razstave povedal direktor muzeja Taco Dibbits, so tako cesarji in plemstvo kot tudi bogati meščani v 15. in 16. stoletju naročali svoje portrete, saj so želeli, da se ohrani spomin nanje.

Razstava z naslovom Ohrani me v spominu bo združila približno 100 portretov evropske renesanse iz različnih zbirk. Med drugim bodo na njej zastopani umetniki Hans Holbein, Albrecht Dürer, Tizian in Paolo Veronese.

Portretno slikarstvo se je v Evropi začelo razvijati okoli leta 1470. V ozadju je bila potreba naročnikov, da po smrti ne bi bili pozabljeni. Pri tem so želeli naročniki sami v veliki meri določati kompozicijo, da bi bili kar najbolje predstavljeni. Želeli so, da so izpostavljeni različni poudarki, od lepote in prestiža do moči ali bogastva. Razstava tako po Dibbitsovih besedah "pripoveduje tudi o moči in ambicijah, predvsem pa o lepoti".

V muzeju kot enega od vrhuncev razstave izpostavljajo Portret mlade ženske (ok. 1470) slikarja Petrusa Christusa iz berlinske Slikarske galerije. Umetnine pa so za razstavo prispele še iz Basla, Londona, Madrida in Washingtona, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava je na ogled od 1. oktobra do 16. januarja 2022.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.