Rojstni dan kraljice Elizabete minil brez tradicionalne parade Pozdrav zastavi

V 68 letih na prestolu brez parade drugič

13. 6. 2020, 23:38 | Scena | Vir: STA

              Rojstni dan kraljice Elizabete minil brez tradicionalne parade Pozdrav zastavi (foto: profimedia) profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. danes uradno obeležuje svoj 94. rojstni dan. Običajno ob tem dnevu poteka znamenita parada Pozdrav zastavi, letos pa so zaradi pandemije novega koronavirusa pripravili samo manjšo slovesnost na windsorskem gradu.

Kraljica je se je rodila 21. aprila 1926, a njen rojstni dan Britanci vsako leto obeležijo z uradno slovesnostjo drugo soboto v juniju z znamenito parado Pozdrav zastavi (Trooping the Colour).

Kraljica običajno na paradi Britance pozdravi z balkona buckinghamske palače, s katerega si skupaj z drugimi člani kraljeve družine ogleda mimolet kraljevega vojnega letalstva. Vrhunec je običajno nastop slovite akrobatske skupine kraljevega letalstva Rdeče puščice.

Namesto tega so letos manjšo slovesnost pripravili na travniku windsorskega gradu. V paradi je sodelovalo precej manj vojakov kot običajno, pri korakanju pa so morali danes tudi oni upoštevati varnostno razdaljo zaradi novega koronavirusa.

Letos se je šele drugič v 68-letni vladavini Elizabete II. zgodilo, da so odpovedali parado v Londonu. Prvič so jo odpovedali leta 1955 zaradi stavke železniških delavcev.

Ta teden je sicer rojstni dan praznoval tudi njen soprog, princ Philip, ki je dopolnil 99 let. Kraljica in princ sta ga obeležila le s preprostim kosilom na gradu Windsor, kjer sta zaradi pandemije covida-19 že od marca.