7. 2. 2022, 08:00 | Vir: STA

Rokopis Malega Princa, ene od najbolj prodajanih knjig na svetu, bo prvič na ogled v Evropi

profimedia
Rokopis Malega Princa, ene od najbolj prodajanih knjig na svetu, bo prvič na ogled v Evropi (foto: profimedia)

Mali princ, ki ga je leta 1942 napisal francoski pisatelj in pilot Antoine de Saint-Exupery (1900-1944), je ena od najbolje prodajanih knjig na svetu. Zdaj bo originalni rokopis knjige, ki je shranjen v New Yorku, prvič na ogled tudi v Evropi, in sicer v Muzeju dekorativne umetnosti v Parizu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Antoine de Saint-Exupery je Malega princa napisal med bivanjem v New Yorku in na Long Islandu, kjer je med drugo svetovno vojno živel v izgnanstvu. Alegorična pravljična zgodba o malem svetlolasem dečku je bila njegovo zadnje delo, preden je julija 1944 umrl v letalski nesreči.

Knjiga je bila prvič objavljena v New Yorku aprila 1943, v Franciji pa tri leta pozneje. Z več kot 200 milijoni prodanih izvodov je Mali princ najbolj znano, najbolj prevajano in najbolj brano delo francoske književnosti.

Avtor je spomladi leta 1943 pred odhodom v Severno Afriko rokopis predal prijateljici Silvii Hamilton, ki ga je leta 1968 prodala Morganovi knjižnici in muzeju v New Yorku.

Direktor Morganove knjižnice in muzeja, Colin Bailley, je za radijsko postajo France Info povedal, da je Saint-Exuperyjev rokopis, ki do danes še nikoli ni zapustil ZDA, njihov največji zaklad.

Razstava A la rencontre du Petit Prince (Srečanje z malim princem), ki obsega 600 eksponatov, vključno s številnimi, večinoma še neobjavljenimi in nerazstavljenimi akvareli, fotografijami, pesmimi, časopisnimi izrezki in odlomki iz Saint-Exuperyjeve korespondence, bo od 17. februarja do 26. junija na ogled v Muzeju dekorativne umetnosti v Parizu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.