20. 7. 2020, 06:33 | Vir: STA

Rokopis pesmi Dona McLeana na dražbo z izklicno ceno milijon in pol dolarjev

profimedia

Rokopis pesmi Vincent, ki jo je slovitemu slikarju Vincentu Van Goghu posvetil ameriški glasbenik Don McLean, gre na dražbo. Izklicna cena za rokopis, ki se začne z znamenitimi besedami Starry, Starry night, je 1,5 milijona dolarjev, piše britanski The Guardian.

Po navedbah losangeleškega zbiratelja in trgovca z redkimi dokumenti Garyja Zimeta 14 strani dolgo besedilo, napisano s svinčnikom, ki je obdano s številnimi dodatki in prečrtanimi besedami, prodaja oseba, ki je rokopis pridobila neposredno od ameriškega kantavtorja.

Končno besedilo pesmi se ne razlikuje veliko od rokopisnega osnutka, kar po Zimetovih besedah kaže na to, da je imel glasbenik že v začetku v mislih dobro premišljen koncept.

Zimmet upa, da bo besedilo kupil amsterdamski Van Goghov muzej, kjer je med drugim mogoče prisluhniti omenjeni pesmi, piše The Guardian.

Pesem Vincent, ki je nastala leta 1971, uvajajo besede Starry, starry night, ki so aluzija na van Goghovovo znamenito delo Zvezdna noč (Starry Night). Danes 74-letni McLean pravi, da je navdih za pesem dobil ob branju umetnikove biografije.

Lani je bila znamenita slika razstavljena v znani londonski galeriji Tate. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.