Rose McGowan o slavni obleki iz leta 1998, zaradi katere so jo zmerjali s cipo

Politična izjava

1. 9. 2020, 11:08 | Scena | Piše: N.Z.

              Rose McGowan o slavni obleki iz leta 1998, zaradi katere so jo zmerjali s cipo (foto: profimedia) profimedia

Televizijska in filmska igralka Rose McGowan je leta 1998 šokirala javnost, ko je na rdečo preprogo stopila v razgaljajoči obleki.

Dve desetletji kasneje se je za Yahoo Entertainment spomnila, kako so jo zaradi te odločitve kritizirali in jo zmerjali, ker si je to upala, pa tudi, kaj je ta trenutek pomenil njej.

McGowanova je povedala, da se je za obleko odločila, skupaj s tem, da se bo v javnosti pojavila s takratnim fantom Marilynom Mansonom, ker je bil to njen prvi javni nastop potem, ko je bila spolno napadena.

Leta 1997 jo je posilil holivudski mogočnik Harvey Weinstein.

Za obleko je povedala:

"Enostavno sem se tako počutila. 'Tukaj imaš Hollywood. Hočeš telo, da bi ga izrabil in po uporabi odvrgel? Imam takšno telo zate!' Bilo je kot ob koncu filma Gladiator, ko ta pride in se obrne k množici: 'Se še vedno ne zabavate dovolj?' Jaz sem to naredila na isti način. Z močjo.

Rok nisem položila na boke, da bi bila seksi ... Večina žensk, ki se tako obleče za rdečo preprogo, je preračunljivih, gibljejo se zapeljivo, ljudi pa želijo vzburiti. Moje vedenje ni bilo takšno. 'Poigrala se bom z vašim pof*** možgani, da vam jih bo razneslo.' In do takrat ni še nihče naredil kaj takšnega."

Odzivi so bili izjemni. Mediji in različne organizacije so kritizirale Rose za izbiro obleke, ki je bila izdelana iz verig. Tudi Manson ni zares razumel, zakaj je to storila, tako kot je tudi sicer ni zares razumel kot človeka. Razšla sta se potem, ko sta bila skupaj pet let.

Rose je še priznala, da čeprav ji je ta trenutek veliko pomenil, ni bila pripravljena na tako množično sramotenje, ki je dogodku sledilo.

"Spraševala sem se: 'Zakaj sem to storila?' Morala sem se to vprašati.

Ker, saj veste, ko včasih nekaj naredite na podlagi impulza, občutka, ki vas povsem prevzame, potem pa naknadno analizirate, kaj vas je v ta občutek pripeljalo in kaj vas je vodilo do tiste odločitve. Vsekakor sem imela dovolj časa, da sem to analizirala in gledano v kontekstu sosledja takratnih dogodkov danes povsem razumem, zakaj sem to morala storiti."

In potem je nadaljevala:

"Silovitost zmerjanja s cipo je bilo naravnost noro. Pa tudi težko. Pred tem še nisem imela opravka z medijsko gonjo. Me je pa vse to pripravilo na to, kar je sledilo."

McGowan je danes tako aktivistka kot igralka. Najbolj zanan je po vlogah v filmih Charmed in Jawbreaker.

O tem, da je bila spolno napadena in nadlegovana v Hollywoodu je javno spregovorila leta 2017 in 2018, so še zapisali na Independent.