S pustnimi prireditvami po vsej Sloveniji smo že začeli odganjati zimo

2. 3. 2019, 12:32 | Scena | Vir: STA

              S pustnimi prireditvami po vsej Sloveniji smo že začeli odganjati zimo (foto: profimedia) profimedia

Po Sloveniji se že danes obeta kar nekaj pustnih prireditev, med drugim v Ljubljani in njeni okolici, medtem ko bodo te prvi vrhunec pred pustnim torkom s tradicionalnimi povorkami doživele v nedeljo na Ptuju, kjer že od prejšnje sobote poteka 59. Kurentovanje, pa tudi v Cerknem in Cerknici. Pestro bo tudi na slovenski Obali.

Po ljubljanskih ulicah bo danes potekal tradicionalni Zmajev karneval, ki vključuje različne skupine tradicionalnih, etnološko obarvanih pustnih mask, otroške skupine ter druge organizirane skupine.

Sprevod z okoli 650 udeleženci se bo po mestnih ulicah začel ob 11. uri na Bregu in bo potekal prek Šuštarskega mostu, Mestnega trga, Stritarjeve ulice, Prešernovega trga, do Kongresnega trga. Pustna povorka se bo zaključila z glasbeno zabavo, župan Zoran Janković pa bo ob 13. uro najboljšim pustnim maskam podelil nagrade.

Tema letošnjega ljubljanskega karnevala bodo pravljični junaki, tako da bodo obiskovalci med otroškimi skupinami lahko videli Muco Copatarico, Mačka Murija, Smrkce, Sneguljčico in sedem palčkov, Škrata Kuzmo, Sovico Oko, Baltazarja in druge maske.

Živahno bo tudi na Igu, kjer pripravljajo že 21. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem že nekaj let sodeluje več kot 600 domačih in gostujočih mask. V povorko so vključena domača in gostujoča društva ter otroci iz tamkajšnjega vrtca in osnovne šole, pričakujejo tudi mažoretke in pihalno godbo.

Pri njih bodo gostovali tudi koranti, pokači, orači, nekatere aktualne maske in seveda Podkrimski in Povodni mož, obiskale pa jih bodo tudi skupine iz Hrvaške.

Prireditve bodo v skladu z bogato tradicijo na severovzhodu Slovenije potekale tudi v nekaterih tamkajšnjih krajih. Že 28. pustno povorko z okoli tisoč fašanki, vsakovrstnimi lorfami, ksihti in frisi v soboto pripravljajo v Lenartu, na nekajdnevnem Ormoškem fašenku pa bo danes potekalo otroško pustno rajanje v gradu.

Rdeča nit tokratnega že 66. karnevala Pust šoštanjski bodo nenehne menjave na direktorskem mestu v Termoelektrarni Šoštanj, zato so ga poimenovali Pustni vrtiljak. Pustovanje kot vsako leto danes pripravljajo tudi na Viru pri Domžalah, kjer je sicer pustni Striček oblast prevzel že sredi meseca.

Na Obali so se v pustnem času znova povezale občine Koper, Izola in Piran, kjer se danes začenja 11. Istrski karneval. Eden od osrednjih dogodkov bo današnja pustna povorka v Kopru, otroško rajanje pa bo danes potekalo tudi v Portorožu in Izoli.