S spektaklom Reka sedmerih imen se začenja drugi del festivala Ana Desetnica

17. 9. 2020, 08:15 | Scena | Vir: STA
S spektaklom Reka sedmerih imen se začenja drugi del festivala Ana Desetnica (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Na nabrežju ob Vrazovem trgu ob Ljubljanici se ob 21. uri s predstavitvijo multimedijskega umetniškega projekta Reka sedmerih imen začenja drugi del festivala Ana Desetnica pod sloganom Okvir poletja. Organizatorji poleg raznovrstnih domačih in tujih uličnih predstav ter podelitve nagrade URBana LJUBLJana napovedujejo tudi piknik.

Otvoritveni spektakel je predstavitev večletnega projekta Reka sedmerih imen, ki bo po pisanju Gledališča Ane Monro povezal in združil zgodovino Ljubljanice z umetnostjo in znanostjo.

"Naš dolgoročni cilj je, da ustvarimo interdisciplinaren umetniški pohodni oziroma povodni spektakel; raziskovalno inkluzivno ulično gledališče, ki bo pripovedovalo zgodbe ljudi in prostorov ob reki, in nagovarjalo sodobne teme, ki pestijo planet in našo družbo," piše na spletni strani gledališča.

Vrhunci programa so še ritmično-tolkalska predstava katalonske skupine Sound de Seca z naslovom Posse, vizualni šov Meraviglia! italijanske skupine Ondadurto Teatro in nastop italijanskega umetnika Simoneja Riccia na velikanskem kolesu.

"Ker menimo, da je v tem nenavadnem letu, ko sta ponudba kulturnih dogodkov in druženje v javnem prostoru zelo omejena, še posebej pomembno, da ostanemo zvesti svojemu poslanstvu in urbane kotičke odpiramo za umetnost in ljudi, bomo festivalska prizorišča spet spremenili v Dnevno sobo pod milim nebom, v nedeljo pa v parku na Ambroževem trgu načrtujemo tudi čisto pravi piknik," so še zapisali organizatorji festivala.

Na sporedu so tudi nastopi najboljših slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih ustvarjalcev, ki se potegujejo za mednarodno nagrado nagrado URBana LJUBLJana 2020. Festival bodo sklenili ravno s podelitvijo te nagrade. Zanjo se potegujejo raznovrstne ulične predstave - gledališke, plesne, glasbene, cirkuške, akrobatske in ognjene.

Festivalska prizorišča so park na Ambroževem trgu, travnik na Ambroževem trgu, kjer je stala Petrolova črpalka, podhod med obema deloma Cukrarne pri skate parku, nabrežje ob Vrazovem trgu in športni park Poljane. Ker lahko na posameznem dogodku sprejmejo le omejeno število gledalcev, bodo na vseh festivalskih prizoriščih pripravili avditorije s 60 sedišči, ki jih bodo polnili po načelu, kdor prvi pride, prvi sede.

Festival je z delom programa v sredo gostoval že v Šoštanju, v petek in soboto se bo ustavil v Novem mestu, prav tako v soboto pa še v Krškem.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri