10. 12. 2017, 12:01 | Vir: Liza

Sabina Penšek je kulinariko začela raziskovati vzporedno s potovanji

Osebni arhiv

Kulinarična blogerka Sabina Penšek je tudi stilistka za hrano, kar se opazi na njenem kulinaričnem blogu Tolsta nutrija, ki je aktiven že približno 7 let.

Poleg receptur svetovnih jedi s sestavinami, ki jih je mogoče kupiti pri nas, Tolsta nutrija predstavlja tudi kotiček, kjer boste izvedeli marsikaj o Sabininih potovanjih po svetu. Na slikah njenih jedi si boste v prvi vrsti napasli oči, če pa jo želite spoznati v vlogi stilistke za hrano, pa obiščite še njeno spletno stran sabinapensek.com.

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave hrane in preizkušanja receptov?

Sabina: Moja ljubezen do kuhanja izvira predvsem iz ljubezni do hrane, torej ker rada jem. Moja zvedavost, ki tvori moj karakter, pa je odgovorna za to, da me vedno zanimajo stvari precej podrobno. Zase lahko rečem, da sem začela raziskovati kulinariko vzporedno s potovanji. Na prvo potovanje sem šla pri 17 letih in takrat začela odkrivati kulinarično širino sveta. Bolj in bolj so me prevzemali okusi in raznolikost, dokler potovanja niso postala kulinarična potovanja. Z njih nikoli nisem nosila klasičnih spominkov, temveč vedno začimbe, pripomočke za kuhanje in recepture.

Zakaj ste se torej odločili pisati blog?

Sabina: Kulinarični blog sem začela pisati predvsem zaradi želje, da bi svoje kulinarične podvige, izkušnje in opažanja ohranila v spominu – torej v besedi in sliki. Vedno sem dokumentirala potovanja tudi s fotoaparatom, zato mi je bila fotografija od nekdaj blizu. Blog je torej postal neke vrste spletna kuharska knjižica, podobna tistim, ki jih imajo naše mame in babice, vendar so notri odrezki iz revij in časopisov ter ustna izročila.

Kakšne recepte torej lahko bralci najdejo na vašem blogu, je kaj klasičnih receptov?

Sabina: Na mojem blogu ni čisto klasičnih receptov. Običajno gre za kakšne izpeljanke, svetovne recepte ali pa za neke vrste fuzijo receptur svetovnih receptov s sestavinami, ki jih najdemo pri nas.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog?

Sabina: V kuhinji preživim precej časa, predvsem zato, ker je kuhanje tudi moj poklic – pravzaprav stiliranje hrane. Moram priznati, da sem včasih posvetila več časa pripravi vsebin za blog oziroma sem bila bolj sistematična. Zdaj pa napišem recept takrat, ko imam čas, torej da se v miru posvetim sami pripravi, fotografiji in besedilu ter vse skupaj postane neke vrste sproščujoča dejavnost.

Na kakšen način se lotite priprave novih receptov?

Sabina: Novi recepti po navadi večkrat najdejo mene kot jaz njih. Včasih čisto nehote in mimogrede zasledim kakšno zanimivo sestavino ali pa jed … Tako med branjem časopisa, čvekanjem, gledanjem filma ali pa brskanjem po spletu. Že zaradi narave dela, ki ga opravljam, je pomembno, da sem seznanjena s čim več sestavinami, jedmi in postopki priprave. Zato mi običajno padejo v oči in pod roke vedno nove reči.

Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ navdušenja?

Sabina: Ne boste verjeli, ampak največ ga je požel recept za vloženi česen!

Kakšne načrte imate z blogom za prihodnost?

Sabina: Za zdaj nimam posebnih načrtov za blog, morda še več nenavadnih receptov, s katerimi bi sebi in bralcem širila obzorja, informirala in izobraževala.

Besedilo: Metka Pravst // Foto: Osebni arhiv

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.