20. 12. 2017, 19:01 | Vir: STA

Samo Login s pojasnili o razlogih za zaščito zasebnosti

Profimedia

Samo Login je glede sodne prepovedi objave prispevkov v Reporter Magazinu in oddaji VV Faktor javno pojasnil razloge, ki so ju z ženo vodili pri uporabi pravnih sredstev za zaščito zasebnosti.

Kot navaja, je zasebnost zanju pomembna, pri čemer sta se sama deloma sprijaznila z omejitvami zasebnosti, na to pa ne pristajata v primeru najbližjih.

Login je v torek posredoval odprto pismo urednikoma obeh medijev, Reporterja in oddaje VV Faktor. Login, ki skupaj z ženo Izo velja za najbogatejšega Slovenca, je pojasnil, da se nikoli ni želel veliko izpostavljati javnosti, a da je "zadnje čase prišlo do tega, da sva se z ženo zaradi zvedavosti nekaterih novinarjev morala obrniti po pomoč tudi na sodišče". Kot je navedel, sta se z ženo že navadila na pisanje medijev o njiju, kar ju sicer "ne veseli".

"Ko ste se odločili, da boste pisali o najinih sorodnikih, se s tem nisva mogla sprijazniti, ker jim najin uspeh že tako velikokrat predstavlja breme. Tako enostavno je: želiva si zasebnosti in do neke mere sva se sprijaznila, da je midva ne bova imela več v polni meri. Ali je preveč, če si želiva to za svoje najbližje?" je Login zapisal v odprtem pismu.

Ob tem je za STA razkril tudi nekaj podrobnosti okrog prodaje podjetij Najdi.si in Outfit7, glede katerih se v javnosti pojavljajo različne informacije. Bil je namreč eden od očetov slovenskega spletnega iskalnika Najdi.si. Ideja za slovenski iskalnik, ne pa tudi za njegovo ime, je bila Loginova, prav tako je Login razvil tudi večino osrednjega dela iskalnika. "Ker sem vanj vložil ogromno svojega znoja in krvi, sta mi Zvone Jagodic in Sašo Štravs dala tudi delež v novoustanovljenih podjetjih Interseek, lastniku iskalne tehnologije, in Najdi.si, lastniku slovenskega iskalnika, na kateri je bil prenesen razvoj tehnologije in iskalnika," je v izjavi za STA še pojasnil Login in dodal, da so na samem začetku pri iskalniku sodelovali trije, na vrhuncu pa je zaposloval več kot sto ljudi.

Loginov delež v družbah Interseek in Najdi.si sicer ni presegal 15 odstotkov, v nobenem od podjetij ni bil zastopnik in tako tudi odločitve glede prodaje niso bile njegove. Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je namreč kupil obe podjetji, sprva 75 odstotkov, nato pa še preostali 25-odstotni delež. "Od treh bivših solastnikov sem edino jaz svoje obveznosti oddelal do konca - ker Telekom ni imel razloga ali želje, da bi me odpustil. Bil sem soustanovitelj in sem imel temu primerno plačo - nizko. A kljub temu sem vztrajal do konca, ker se mi je to zdelo pošteno. Kako je novi lastnik upravljal s podjetjem po prevzemu, je bila njegova odgovornost in v to nisem bil vključen," je še dejal Login.

Poleg tega je spregovoril tudi o prodaji podjetja Outfit7. Podjetje, znano po mobilni aplikaciji z govorečim mačkom Talking Tom, je od Loginovih in drugih solastnikov za milijardo dolarjev kupil kitajski United Luck Group Holdings. Pri prodaji podjetja Outfit7 je bilo po njegovih besedah veliko solastnikov, ki so imeli podobno velike ali pa manjše deleže, kot Login pri prodaji Najdi.si. To pomeni, da so prejeli denar od kupnine, a moči odločanja glede prodaje niso imeli, je dodal.

"In prek dvesto od teh sedaj bivših solastnikov je zaposlenih v slovenski podružnici Ekipa2 in ima skupaj prek sto otrok. Ekipa2 posluje z dobrim dobičkom in plačuje davke in prispevke v Sloveniji," je še poudaril Login. Fundacijo, ki je prejela kupnino od te prodaje, sta Loginova ustanovila leta 2013 pod imenom Izzis5, letos pa so jo preimenovali v Login5. Ta je zdaj začela izvajati projekt, katerega cilj je s pomočjo znanstvenikov priti do novih rešitev v boju proti podnebnim spremembam. V ta namen bodo finančno podprli najbolj obetavne znanstvene projekte, prijave zbirajo do 1. marca 2018.

"Naša fundacija sedaj vlaga energijo in denar v projekte, ki bodo zagotovili življenje na Zemlji prihodnjim generacijam. In ker moramo drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov že v desetih letih, je čas postal najbolj omejujoči faktor pri implementaciji potrebnih rešitev," je pojasnil Login. Za to so se odločili za izvedbo projekta, ki so ga poimenovali Login5 Foundation Challenge in zastavili kot izziv znanstvenikom. Finančno podporo bodo namenili tistim projektom, ki bodo najbolj znatno prispevali k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.