4. 6. 2020, 07:33

Se spomnite Susan Boyle? Poglejte, kako izgleda danes!

Profimedia

Bilo je leta 2009, ko je Susan Boyle nastop na avdiciji za oddajo Britanija ima talent zavihtel med zvezde. Od takrat se je zgodilo veliko … Predvsem veliko se je pisalo o njeni izgubi kilogramov - shujšala je namreč za kar 22 kilogramov!

Susan Boyle se je po desetih letih (junija 2019) znova pojavila v oddaji Britanija ima talent in zapela skupaj z Michaelom Ballom. Ter se s svojim nastopom ponovno dotaknila src Britancev. V letu 2020 je (po daljši pavzi) načrtovala tudi turnejo, na kateri bi predstavila svoj novi album, a je bila ta odpovedana. 

Deklica, ki so jo ustrahovali

Susan Boyle se je rodila aprila 1961 v Blackburnu v Veliki Britaniji. Je najmlajša v družini – ima štiri starejše sestre in štiri brate. Oba starša je že izgubila.

Kot deklica je imela težave z učenjem, vzgojena v prepričanju, da so vzrok za to zapleti pri porodu. Kot otrok je bila tudi pogosto ustrahovana. Mnogo let kasneje so ji povedali, da ima Aspergerjev sindrom z nadpovprečnim IQ.

Prepevala in nastopala je že veliko pred fenomenalnim nastopom v oddaji. Leta 1998 je celo posnela tri pesmi, za kar je porabila vse svoje prihranke in posnetke nato poslala različnim založbam, radiem in televizijam.

Svet jo je spoznal leta 2009, ko je nastopila na avdiciji za oddajo Britanija ima talent. Takrat stara 47 let, a kot je povedala pred nastopom, to je le ena njena plat.

Njen izjemen nastop 'I Dreamed a Dream' je postal viralen. Do danes ima video posnetek več kot 200 milijonov ogledov. V finalu 30. maja 2009 se je uvrstila na drugo mesto.

Nato je izdala svoj prvi album, ki je bil najbolj prodajan album v Veliki Britaniji. In sledilo jih je še veliko. Svoj osmi album z naslovom Ten je izdala 31. maja 2019, avgusta pa ponovno nastopila v oddaji.

Leta 2012 se je njeno življenje tako rekoč postavilo na glavo

To je bilo leto, ko so ji diagnosticirali Aspergerjev sindrom.

Kmalu pa je izvedela še za drugo diagnozo: diabetes tipa 2.
Takrat se je Susan Boyle odločila za spremembo v življenju in vsega skupaj naj bi oklestila neverjetnih 22 kilogramov!

Zdravniki so jo namreč opozorili, da morda ne bo mogla nikoli več nastopati.

Susan Boyle se je z nihanjem teže sicer borila celo življenje. Na račun svojega videza pa je bila tudi celo življenje deležna številnih pripomb in žaljivk.

Po diagnozi 2012 se je odločila za zdrav način življenja.

Diabetes tipa 2 ima namreč lahko hude posledice in lahko pride do številnih zdravstvenih zapletov.

Pri diabetesu oziroma sladkorni bolezni tipa 2 trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina, hkrati pa se telo nanj ne odziva, kar pomeni, da je raven v krvi visoka, telo pa ga ne uporablja učinkovito.  

Diabetes tipa 2 je sicer najpogostejša oblika sladkorne bolezni, pogostejša pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen v družini, lahko pa je tudi posledica:

  • čezmerne telesne teže in
  • premalo gibanja.

Vse več je tudi primerov, ko se diabetes tipa 2 pojavi pri otrocih in mladostnikih.

Spremembe, ki jih je naredila Susan Boyle in njeni načrti za zdravo življenje

Iz prehrane izločila sladkor in vključila več gibanja. V intervjuju za The Mirror je dejala: »Prenehati sem morala jesti sladkarije in torte. To je resnica mojega življenja.«

Poleg tega pa vključila tudi več gibanja. Vsak dan je prehodila približno 3 kilometre.

Ker jih je imela ob diagnozi že 50 in prej ni bila aktivna, je bila postopnost ključna, zato je bila hoja odličen način, kako začeti.

Susan danes pravi, da se počuti veliko bolje.

Načrti za prihodnost

Na njenem seznamu je kolesarjenje. Kot so zapisali na express.co.uk, si želi pred svojim 60. rojstnim dnem sesti na kolo. A to je le en od njenih ambicioznih načrtov.

Sicer je tudi že lastnica sobnega kolesa, ki ji prav tako pomaga pri doseganju cilja.

»Sobno kolo že imam in vadim medtem ko gledam televizijo,« je povedala za The Sunday Post. »Pomaga mi pri hujšanju.«

Za konec

Diabetes oziroma sladkorna bolezen tipa 2 je kronična – ko jo enkrat imamo, je z nami vse življenje.

Težava je, da so simptomi pri tipu 2 manj očitni kot pri sladkorni bolezni tipa 1.

Marsikdo s sladkorno boleznijo tipa 2 sploh nima simptomov, zato lahko bolezen veliko let ostane neodkrita. Ob odkritju pa ima lahko bolnik že razvite zaplete.

Sprememba življenjskega sloga igra pomembno vlogo!

S spremembo življenjskega sloga pozitivno vplivamo na dejavnike tveganja, ki bolezen povzročajo. Bolezen lahko tako preprečimo, upočasnimo njen potek ali jo celo zdravimo.

Pri čezmerno težkih ali debelih dosežemo pomembne pozitivne učinke z zmanjšanjem telesne teže za 5–7 %.

Zdrava in uravnotežena prehrana ter ustrezna telesna dejavnost pa sta temeljna pristopa pri preprečevanju in obvladovanju tako sladkorne bolezni kot tudi bolezni srca in žilja.

Vsekakor koristi opustitev kajenja in čezmernega pitja alkohola, pa tudi zmanjšanje oz. uspešnejše obvladovanje stresnih situacij. (Iz revije Za srce)

Vir: Aktivni.si

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.