31. 12. 2015, 08:54 | Vir: Playboy

Seksi medaljoni, kot jih pripravi piarovec s kuhalnico Simon Šketa

Simon Šketa
Seksi medaljoni, kot jih pripravi piarovec s kuhalnico Simon Šketa (foto: Simon Šketa)

Slastni so videti že med pripravo, še bolje pa primerno pečeni na krožniku.

Med bolj fletnimi mesnimi kosi medaljoni uživajo dokaj prestižno mesto. Priprava je enostavna, hitra in z malo pozornosti je zmaga naša! Ko zarežemo v odličen medaljon iz svinjske ribice, se takoj vda pritisku. Okus je božanski. Lahko jih združimo z različnimi prilogami. Krompir na vse možne načine, pražena zelenjava, dober kruh, riž ... Jaz jih obožujem brez vsega. Meso, malo naravne omake, krožnik, nož in vilice.

Trije koraki do slastnega medaljona

1. MESO

Pri mesarju izbereš svinjsko ribico. S fileja očistiš vlaknasto maščobo ali prepričaš mesarja, da se potrudi on. Narežeš jo na medaljone. Tehtajo naj okoli 80 gramov in v debelino merijo od dva do tri centimetre. Pred peko naj meso počiva kakšno uro ali dve pri sobni temperaturi. Vsak medaljon z roko sploščiš, rahlo soliš.

2. PEKA

Ponev, olje ali kokosovo maslo. Fina vročina. Najprej prva ploskev medaljona. Naj karamelizira. Obrneš na drugo stran, ponoviš vajo. Potem zmanjšaš temperaturo in pečeš še približno 10 minut, vmes obrneš medaljon. V sredini naj bo meso še rah­lo rožnato. Ko so pečeni, naj počivajo še vsaj pet minut, da se sokovi v mesu umirijo. Potem z njimi na krožnik.

3. FINALE

Medaljoni so pečeni. Eden na osebo, če bodo na krožniku s prilogo. Dva ali trije, če imaš raje brez. Medtem ko pečeno meso počiva, mesne sokove v ponvi zalij z decilitrom vode in žlico masla. Kuhaj in mešaj, da nastane omaka. Preliješ jo po medaljonih. S prilogo ali brez bo prišla zelo prav.

Piarovec s kuhalnico

Simon Šketa že vso kariero kuha z besedami. Najprej kot radijec in novinar, nato piarovec, zdaj pa že nekaj let deluje v tržnem komuniciranju. Ob tem ljubi hrano, skoraj vsak dan ustvarja nove jedi in jih objavlja na izjemno priljubljenem portalu SKETA.si. Zdaj je postal tudi del avtorske ekipe Playboya. Obiščite ga tudi na www.SKETA.si.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.