Septembrska otvoritev muzeja filmske akademije se bo začela s projekcijo Čarovnika iz Oza

24. 7. 2021, 07:33 | Scena | Vir: STA

              Septembrska otvoritev muzeja filmske akademije se bo začela s projekcijo Čarovnika iz Oza (foto: profimedia) profimedia

Muzej ameriške Akademije filmskih umetnosti in znanosti v Los Angelesu, katerega odprtje je načrtovano za 30. september, bodo odprli s projekcijami filma Čarovnik iz Oza iz leta 1939, so sporočili iz akademije. Projekt, za katerega se je sicer ideja porodile že skoraj pred stoletjem, je tekom realizacije naletel na številne ovire.

Odprtje muzeja je bilo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP večkrat preloženo, saj je prišlo do zamud pri gradnji, težav s sredstvi, nazadnje pa je projekt upočasnila še pandemija covida-19. Trenutno je odprtje napovedano za 30. september, kot prvi dogodek v novem muzeju pa napovedujejo projekcije filma Čarovnik iz Oza, ki jih bo v živo spremljal orkester American Youth Symphony.

Na programu prvega tedna so tudi projekcije filma Malcolm X (1992) s Spikeom Leejem in Denzelom Washingtonom za člane muzeja ter projekcije vseh filmov Hayaoja Miyazakija. Le-te bo spremljala občasna razstava, posvečena japonskemu režiserju, znanem po animiranih filmih Čudežno potovanje (2002) in Moj sosed Totoro (1988).

V muzeju, ki razpolaga s približno 30.000 kvadratnih metrov površin, od tega je okoli 4600 kvadratnih metrov galerijskih prostorov, hranijo številne hollywoodske zaklade, denimo togo iz filma Kleopatra (1934) in vesoljsko obleko iz filma 2001: Vesoljska odiseja.

V zbirki muzeja je tudi tedaj najmodernejša kamera za barvno fotografijo, ki so jo uporabili pri snemanju Čarovnika iz Oza, ter sloviti rdeči čeveljci junakinje filma Dorothy.