Sir Tom Jones praznuje 80. rojstni dan, za njim je več kot pol stoletja uspešne kariere

Večni šarmer

7. 6. 2020, 08:52 | Scena | Vir: STA

              Sir Tom Jones praznuje 80. rojstni dan, za njim je več kot pol stoletja uspešne kariere (foto: profimedia) profimedia

Svetovno znani valižanski glasbenik Tom Jones, ki se je lani ustavil tudi v Ljubljani, danes praznuje 80 let. V več kot 50-letni glasbeni karieri je nanizal številne uspešnice, se spretno preizkusil v različnih žanrih in plodno sodeloval s priznanimi glasbeniki, od Elvisa Presleyja do skupine The Cardigans.

Thomas Jones Woodward se je 7. junija 1940 rodil v valižanskem mestu Pontypridd. Njegov oče je družino preživljal z delom v rudniku. Pri 15. letih je pustil šolo in začel nastopati v nočnih klubih, tekom dneva pa je opravljal razna priložnostna dela.

Glasbeno kariero je začel kot bobnar v zasedbah The Senators in The Playboys. Nase je prvič opozoril leta 1965 s pesmijo It's Not Unusual, kmalu zatem pa s skladbo What's New Pussycat z istoimenskega filma.

V naslednjih letih je postal mednarodno poznan predvsem zaradi čustvene interpretacije melodij, kot so Green, Green Grass of Home, Thunderball, Deliah in She's A Lady. Kasneje je njegova priljubljenost usahnila, zato je nastopal v Las Vegasu. Vrnil se je leta 1987 z uspešnico A Boy From Nowhere.

Poseben uspeh je dosegel z albumom Reload iz leta 1999, na katerem sta skladbi Sex Bomb in Mama Told Me Not to Come, ki je s petimi milijoni izvodov postal najbolje prodajani album v pevčevi karieri.

Že od začetka kariere so Toma Jonesa zanimali različni žanri, a njegova prva ljubezen je bil vselej pristni soul. Kot piše na glasbenikovi spletni strani, so navkljub njegovi več kot pol stoletja dolgi karieri glasbene kritike, tako produkcijsko kot izvedbeno, posebej navdušili njegovi zadnji trije albumi: Long Lost Suitcase (2015), Spirit in The Room (2012) in Praise & Blame (2010).

Sicer je skupaj izdal več kot 40 albumov, 20 video albumov ter 16 kompilacij, v karieri pa je prodal več kot 100 milijonov albumov. Sodeloval je tudi s številnimi glasbeniki, kot so Paula Anka, Elvis Presley, Van Morrison in Robbie Williams.

Tom Jones velja tudi za eno redkih glasbenih zvezd, ki še vedno uspešno organizira turneje in polni dvorane po svetu, nad njegovimi uspešnicami pa se navdušujejo vse generacije.

Januarja lani je prvič nastopil tudi v Sloveniji v ljubljanski dvorani Stožice, kjer je postregel z največjimi uspešnicami. "Z leti mu gre šarmiranje občinstva s prepoznavnim glasom in nasmehom še vedno odlično od rok," je v Delu zapisal glasbeni kritik Zdenko Matoz.

Tom Jones je prejel tudi številne nagrade, med njimi brita za prispevek glasbi, nagrado Silver Clef za življenjsko delo, nagrado hitmaker ter nagrado music industry trust award. Za prispevek k umetnosti in promociji Združenega kraljestva v svetu pa mu je kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv.