D.H. | 25. 2. 2021, 12:42

Skladba, ki jo je vsak sodelujoči snemal v svoji občini, napoveduje nov glasbeni projekt Marin

Urška Boljkovac

»Ujet v kletko, ki sem si jo sam zgradil,« prepeva Aleš Pelhan v novem blues/rock komadu 'Okvirji so za slike', uvodnem koraku svežega glasbenega projekta na slovenski sceni, ki s seboj prinaša poznana imena domače rokerske scene.

Glasbeniki med pandemijo ne spijo, pa čeprav je zabavna industrija močno zadušena, koncerti prestavljeni v težko oprijemljive virtualne forme, ustvarjalci pa že eno leto brez pristnega stika s svojim oboževalci. A ko je glasba tvoja strast, je ne moreš spustiti. Ne moreš je nadomestiti. S tem zagonom je začel nastajati projekt Marin. Vodi ga kitarist Matjaž Marin, prej kovan v zasedbah Requiem, Billysi in Sausages, ki je k snovanju celostnega izdelka – ta bo, če bo šlo vse po načrtihm na koncu vključeval 10 avtorskih pesmi – povabil različne goste.

Uverturo v projekt predstavlja skladba 'Okvirji so za slike', blues-rokerska zibanica, ki jo že spremlja tudi videospot z besedilom. Kot pove Matjaž, pesem govori o človeku, ki se je v življenju nekoliko izgubil in pozabil, kaj je zanj zares pomembno. Če se vam sliši znano in bi radi slišali, kako se ta glasbena zgodba izpelje, vsekakor prisluhnite celotni skladbi:

Kitaristu Matjažu Marinu se je v pesmi pridružil Aleš Pelhan kot vokalist, legendarni Sergej Pobegajlo na bass kitari, Miha Nedoh na bobnih, na slide kitari pa je gostoval Tadej Košir, ki je svoje znanje in talent prej že posodil tudi Muffom, Nini Pušlar, Neomi in Raiven.

Nadvse zanimiv je bil nastanek te skladbe, saj zelo nazorno odraža nenavadnost stanja, v katerem živimo zadnje leto. Fantje so namreč skladbo snovali v skladu z ukrepi za zamejitev širjenja koronavirusa, zato so ustvarjali – na daljavo. Vsak sodelujoči je tako svoj del skladbe posnel v lastni občini. Kot pove Matjaž Marin, so morda prav s tem neobičajnim pristopom pokazali, da glasba dejansko nima meja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.