Sklepna nagovora v sodnem procesu proti Harveyju Weinsteinu

Porotniki bodo začeli odločati v torek

15. 2. 2020, 13:27 | Scena | Vir: STA

              Sklepna nagovora v sodnem procesu proti Harveyju Weinsteinu (foto: profimedia) profimedia

Odvetnica in tožilka sta v petek sklenili sklepna nagovora newyorški poroti v sodnem procesu proti nekdanjemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu, ki je obtožen posilstva in prisilnega spolnega odnosa. Porota, sestavljena iz sedmih moških in petih žensk, bo začela odločati prihodnji teden.

Tožilka Joan Illuzi je Winsteina opisala kot vase zaverovanega hollywoodskega frajerja, ki je bil prepričan, da se bo vedno izmazal z grožnjami nadobudnim igralkam, ki jih je imel kot nekaj, kar lahko izkoristi in zavrže. V smislu, da je gospodar vesolja, ki lahko z ženskami počne, kar se mu zahoče, in se ne smejo pritoževati.

Tožilci so na sodnem procesu predstavili izpovedi šestih žensk, ki naj bi jih Weisntein tako ali drugače spolno zlorabil od 90. let prejšnjega stoletja naprej. Prva je bila zvezdnica serije Sopranovi Annabella Sciorra, ki naj bi jo posilil v 90. letih. Dejansko je bil Weinstein obtožen le prisilnega oralnega spolnega odnosa z eno nadobudno igralko leta 2006 ter posilstva druge leta 2013.

Ostale štiri ženske je tožilstvo le izkoristilo, da poroti prikaže dolgoletni vzorec Weinsteinovega postopanja z ženskami, ker so njihovi primeri ali zastarali ali pa ni bilo dovolj dokazov za sojenje.

Pred tožilko je imela dolg sklepni nagovor poroti odvetnica Donna Rotunno, ki je zatrdila, da so dokazi na Weinsteinovi strani. Vse posiljene ali zlorabljene so namreč ohranile stike z njim in ga niso obtožile vse do nedavnega, ko se je sprožil plaz tovrstnih obtožb proti njemu.

Rotunnova je dejala, da je tožilstvo ustvarilo alternativno realnost, kjer je odraslim ženskam odvzeta zdrava pamet, avtonomnost in odgovornost. Ustvarilo je svet, kjer se obžalovanju za lastna dejanja reče posilstvo. Ženske naj bi bile oportunistke, ki so imele soglasne spolne odnose z Weinsteinom, da napredujejo v igralski karieri.

Tožilka je na to odgovorila z opozorilom poroti, da kjer je dim je tudi ogenj oziroma na številne obtožbe o posilstvih, prisilnih oralnih spolnih odnosih, otipavanju, grabljenju, masturbaciji, opolzkih predlogih in podobnem.

Opozorila je, da v realnem svetu odrasle osebe, ki gredo v stanovanja drugih odraslih oseb, pač ne pričakujejo, da bo vedno prišlo do spolnega odnosa. Ohranjanje stikov z Weinsteinom pa je tožilka prikazala kot naklep obtoženca, ki se je pripravljal, da bo morda enkrat prišlo do sodnega procesa. Stike naj bi vzpodbujal sam.

Porota bo začela odločati o obsodbi ali nedolžnosti šele v torek, ker je v ponedeljek nacionalni praznik dan predsednika. Weinsteinu v primeru obsodbe grozi dosmrtni zapor, tudi v primeru oprostilne sodbe pa težav ne bo konec, saj mu bodo začeli soditi za podobna dejanja še v Los Angelesu.