2. 2. 2018, 06:00 | Vir: Playboy

Taylor Swift: Skoraj nedolžna zvezdnica

Profimedia

Kanye West (in Kim Kardashian) lepo poskrbita, da Taylor Swift ne moremo preslišati.

Leta 2008 še nihče ni mogel napisati česarkoli slabega o Taylor Swift, ker je bila predstavljena kot simpatična, nedolžna pop zvezdnica iz Pennsylvanie, ki je v celoti sestavljena iz dobrodušnosti, angelskega sijaja in metuljčkov. Zato je bila za mnoge kot mleko z bleščicami – nekaj popolnoma negrozečega, a obenem nekaj, čemur se namensko ne bi izpostavili. Vendarle smo bili izpostavljeni, saj je Taylor Swift z uspehom postala del industrije, ki zahteva naša pozornost. Industrije, ki takšnih izdelkov, kot je Taylor Swift, ne izpusti.

Danes je zgodba o Taylor Swift precej drugačna. Njen zvezdniški razvoj je ubral svojo pot, kar je skorajda specifika najstniških glasbenikov v njihovem vzponu.

Justinu Timberlaku, recimo, nihče ni ničesar zameril, čeprav je bila njegova glasbena vsebina le deška različica tega, kar počne Taylor Swift – prepevati o bivših. Justin si je v Cry Me A River celo dovolil solzavo otožnost na račun izgubljene Britney Spears, pa mu je svet le aplavdiral, Taylor Swift pa se očita, da so vse njene pesmi samo jamranje o fantih. Pri njej je zgodba še nekoliko bolj unikatna, ker je bila dolgo časa le nedolžna siva miška z vedno več denarja. Ljudje so hoteli o njej imeti ostro mnenje, a se ni zdelo prav.

Da lahko imamo danes odprto negativno mnenje o Taylor Swift, je poskrbel Kanye West, ko je leta 2009 na podelitvi gremijev prekinil njeno zahvalo ob prejetju nagrade za najboljši video in jo s tem, ko je glasno oznanil, da si to nagrado bolj zasluži Beyonce, tudi spremenil v polnovredno glasbeno zvezdnico. Taylor Swift je takrat dobila svoj lastni škandal. Še zadnji element zvezdništva, ki jo je iz nebogljene bivše kantri punčke prelevil v pop starleto. In to je bilo za njeno kariero nujno.

Pravijo sicer, da je 90 odstotkov zvezdniških prepirov zrežiranih, in ni težko verjeti, da je podobno tudi z dolgoletnim trenjem med Taylor in Kanyem. A prav ta prepir je Taylor dal ostrino, ki si je ni mogla izboriti drugje. Verjetno si je globoko v sebi želela narediti kaj porednega, stopiti iz formata sladkega in nedolžnega, kot sta to storila Justin Bieber in Miley Cyrus.

A Taylor industrija tega ni dovolila. To preprosto ni bil del njenega glasbene podobe, podobe, ki je od prvih metuljčkastih dni uspešno prodajala albume. Te podobe se pač ni smelo dotikati.

Kanye West je Taylor Swift ustvaril v zvezdnico tako, da je izkoristil svojo porednost in s tem ohranil njeno nedolžno podobo. In to se je – kot naročeno – tik pred njenim novim albumom Reputation spet pogrelo, ko je na spletu eksplodiral posnetek Kim Kardashian, ki je Kanye Westa, svojega moža, posnela med pogovorom s Taylor Swift, v katerem ona potrjuje, da je ne moti, da je omenjena v njegovem komadu, čeprav zdaj trdi, da mu tega ni nikoli dovolila.

»Kim Kardashian je prvič oblečena sesula internet,« se je glasil eden boljših komentarjev, a kdo v resnici snema svoje partnerje, ko se ti pogovarjajo po telefonu? Spet diši po zrežiranem nadaljevanju škandala, ki je izpopolnil zvezdniški status Taylor Swift i (se vi ne bi hvalili, da ste se prepirali s Kanye Westom?).

In prav v tem je čar njene pojavnosti. Nihče še nikoli ni bil tako zelo nedolžen i hkrati tako zelo pop.

TEKST Darjo Hrib
FOTO Profimedia, Profimedia/SOLARPIX

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.