10. 2. 2021, 11:01

»Skozi glasbo je mogoče občutiti, kako je s harmonijo stremeti k skupnemu cilju.«

osebni arhiv Peter in Laura Pal

V času pandemije, ko ni glasbenih dogodkov v živo, so družinska muziciranja in petja še toliko bolj dragocena. Veliko izkušenj z igranjem in petjem doma imajo v lendavski družini Pal. Peter in Laura Pal, brat in sestra, doma zelo rada skupaj pojeta, kar počneta že vse od zgodnjega otroštva, ko ju je na klavirju spremljal oče Emil Pal. Mlada ljubitelja glasbe in petja pa z zanimanjem pričakujeta tudi enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov Europa Cantat, ki ga bo to poletje gostila Ljubljana.

Laura in Peter Pal prihajata iz Lendave, dvojezičnega okolja.

»Zaradi posebnega spoja kultur in čudovite pokrajine je to dom velikih umetnikov. Navdihuje slikarje, kiparje, literate, glasbenike … In navdihuje tudi naju. Poleg tega imava dva materna jezika – slovenščino in madžarščino, kar nama daje svetova, bogata za ustvarjanje. To je resnično privilegij, za kar sva zelo hvaležna,« o svojem rodnem prostoru pripoveduje Laura Pal, ki jo je tako kot njenega brata že zelo zgodaj potegnilo v svet glasbe. Kot pravita sogovornika, je bilo njuno družinsko okolje od nekaj odprto za ustvarjalnost in glasbeni razvoj. Že kot otroka sta poslušala očeta Emila Pala, kako igra na klavir, kar ju je spodbudilo, da sta se tudi sama začela zanimati za glasbo. Po mami Metki Pal, ki je predavateljica in pisateljica, pa se zgledujeta glede komunikacije z občinstvom, ki je v umetniškem svetu zelo pomembna. Poleg tega so starši njuni zvesti občudovalci.

Laura Pal se je violine začela učiti že pri šestih letih, kasneje pa je začela igrati še klavir in plesati balet. Peter Pal se je začel učiti klavir pri šestih letih »Klasična glasba je čudovita in bistvenega pomena za napredek mladega glasbenika, vendar sta me po končani osnovni glasbeni šoli vse bolj začela zanimati pop glasba in muzikal. Ob večerih sem ure in ure igral razne pesmi, ki so mi bile tedaj pri srcu, kot recimo muzikal Fantom iz opere, Nesrečniki, različni ameriški izvajalci, sem pa tudi ljubitelj Kreslinovih pesmi,« pripoveduje Peter Pal.

V osnovni šoli je pel tudi v mladinskem zboru, v srednji šoli pa se je pridružil komornemu pevskem zboru Vita.

osebni arhiv Peter in Laura Pal
Od opernih arij v avtu do študija violine

Spomini na glasbeno udejstvovanje pri Lauri Pal segajo daleč v njeno zgodnje otroštvo.

»Kot majhna deklica sem oboževala petje opernih arij v avtu, to je bilo nekaj najboljšega in nadvse zabavnega,« pripoveduje. Vso osnovno šolo pa je mlada glasbenica – podobno kot brata jo je od nekdaj zanimala tudi poezija – kot sopranistka pela v šolskem zboru. »Spomnim se trenutka, ko sem postala del mladinskega zbora. Čutila sem veliko čast, da lahko pojem najvišji glas, prvič pa sem okoli sebe slišala tudi večglasje. Glasba se me je tako dotaknila, da sem imela celo vajo na obrazu tako širok nasmeh, da kaj dosti nisem mogla peti,« o enem svojih najlepših glasbenih trenutkov pripoveduje Laura Pal. V osnovni šoli je obiskovala še ure jazz petja, s čimer je v srednji šoli nadaljevala, ob tem pa se učila tudi klasičnega petja.

Zdaj je Laura Pal študentka prvega letnika violine na univerzi v Gradcu, ob čemer se v prihodnosti ne vidi zgolj kot violinistka, temveč tudi kot pevka. Peter Pal se je sicer odločil za študij dramske igre na univerzi na Madžarskem, a ne glede na to, je glasbeno celo vedno bolj aktiven. »Čeprav trenutno živimo na različnih koncih, skupen družinski čas namenimo glasbenemu ustvarjanju,« pravi sogovornik. »Plod muziciranja v domačem okolju je bil tako tudi naš lanskoletni koncert, ko smo avgusta predstavili Petrove skladbe, ki jih zaznamujejo folk elementi s sodobnim pridihom,« dodaja Laura Pal. Zasedbo so sestavljali oče Emil na klaviaturah, Peter na klavirju in Laura na violini, oba sta pela, basist je bil Sašo Slavic, bobnar pa Jože Zadravec. Kot pravita sogovornika, se zelo veselita tudi novih koncertov in prihodnjih družinskih projektov. »Veliko si svetujemo, saj med nami vlada vzajemno občudovanje. Drug drugemu smo v navdih,« nam svoje izkušnje zaupa Laura Pal.

Glasbena poslastica za vse

Mlada glasbenika in pevca se zelo veselita prihodnjih koncertov, še posebej tistih na prostem in v živo, ko bodo spet mogoči. Letošnje poletje bo Ljubljana recimo med 16. in 25. julijem gostila enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov Europa Cantat, ki ga vsake tri leta organizirajo v enem od izbranih evropskih mest. Festival predstavlja edinstveno priložnost za glasbena doživetja, izobraževanje in druženje ter povezovanje ob pesmi. S svojim bogatim in pestrim programom bo prava poslastica za vse glasbene navdušence. Za udeležence številnih ateljejev, ki jih bodo vodili vrhunski domači in mednarodni mentorji, je festival Europa Cantat dragocena priložnost, da stopijo v stik z najboljšimi ustvarjalci zborovskega petja in se seznanijo z aktualnim dogajanjem na področju različnih glasbenih zvrsti.

»Za Slovenijo je velika čast, da lahko gosti Festival Europa Cantat, ki je eden izmed največjih mednarodnih glasbenih festivalov na svetu. Za vsakega glasbenika in ljubitelja glasbe bo to odlična priložnost za razvoj, učenje in povezovanje z različnimi kulturami ter ustvarjalci. Skozi glasbeno ustvarjanje se lahko naučimo komunikacije. Občutimo lahko, kako je v harmoniji stremeti k uresničitvi skupnega cilja,« pa o festivalu in pomenu glasbe še pravi Laura Pal.

Ker festival Europa Cantat, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Evropska zborovska zveza, pripravljajo v zahtevnih zdravstvenih razmerah, poudarjajo, da ga bodo zagotovo izpeljali, pri tem pa skladno z ukrepi dosledno poskrbeli za varnost vseh udeležencev in občinstva. Za izvedbo dogodka imajo pripravljenih več scenarijev, ki jih bodo ustrezno prilagajali okoliščinam, povezanih s covid-19.

Na enega največjih mednarodnih zborovskih festivalov Europa Cantat 2021, ki ga bo med letošnjim 16. in 25. julijem gostila Ljubljana, se je mogoče prijaviti še do ponedeljka, 15. februarja. Organizatorji poudarjajo, da bodo vsem tistim, ki se zaradi razlogov, povezanih s covid-19, festivala ne bodo mogli udeležiti, prijavnino, razen administrativnih stroškov v znesku 20 evrov, vrnili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.