28. 2. 2020, 08:30 | Vir: STA

Slavni tenorist Placido Domingo je v novi izjavi zatrdil, da je bilo njegovo opravičilo napačno razumljeno

profimedia

Placido Domingo je danes povedal, da je njegovo opravičilo pustilo napačen vtis. Kot je povedal, se nikoli do nikogar ni vedel nasilno in ni storil ničesar, s čimer bi kogarkoli oviral pri karieri. V torek se je namreč španski operni zvezdnik ženskam, ki so ga obtožile spolnega nadlegovanja, opravičil za škodo, ki jim jo je povzročil.

"Mislim, da moram podati še eno izjavo, da popravim napačen vtis, ki ga je ustvarilo moje opravičilo," je njegove besede povzela AFP. Kot je še povedal, se je že umaknil iz predstave Traviata v madridskem Teatro Real in napovedal, da bo tako storil v vseh gledališčih in opernih hišah, ki bi zaradi njegove prisotnosti lahko imele težave.

Domingo (79), ki ga je nadlegovanj in neprimernega vedenja obtožilo približno 20 žensk, obtožbe pa segajo vse do 80. let minulega stoletja, se je ženskam pred dnevoma opravičil za škodo, ki jim jo je povzročil. Dodal je, da sprejema polno odgovornost za svoja dejanja. "Spoštujem, da so se te ženske končno opogumile in spregovorile," je tedaj za Los Angeles Times povedal Domingo.

Njegovo izjavo so objavili po preiskavi, ki jo je po obtožbah proti njemu sprožil ameriški sindikat, ki predstavlja operne izvajalce. Ta je ugotovila, da je Domingo "sodeloval v neprimernih dejavnostih od spogledovanj do spolnih ponudb tako na delovnem mestu kot zunaj njega".

Včeraj je španski zvezdnik, ki v svojem prvem opravičilu ni posebej potrdil nobene od navedb, povedal, da so bile njegove besede razumljene narobe. "Vem, česa nisem storil in to bom ponovno zanikal. Nikoli se do nikogar nisem vedel nasilno in nisem storil ničesar, s čimer bi kogarkoli oviral pri karieri," je povedal. Dodal je, da si je, ravno nasprotno, v minulih petih desetletjih prizadeval za "spodbujanje kariere množice pevcev".

"Moje opravičilo je bilo iskreno in iz dna srca vsem kolegom, ki bi jih lahko prizadel s čimerkoli, kar sem rekel ali storil. Kot sem že večkrat dokazal, nikoli nisem imel namena komurkoli škodovati ali ga prizadeti," je njegove besede povzela AFP.

Domingo je po obtožbah oktobra lani odstopil kot glasbeni direktor Opere v Los Angelesu. Več opernih hiš in orkestrov v ZDA mu je tudi odpovedalo nastope, medtem drugod, predvsem v Evropi, obtožbe niso zelo vplivale na njegovo kariero. Torkovo opravičilo pa je močno odmevalo v njegovi rojstni Španiji, kjer mu je ministrstvo za kulturo "iz solidarnosti do prizadetih žensk" odpovedalo sodelovaje v dveh majskih predstavah v madridskem gledališču Zarzuela.

"Doslej je bila situacija drugačna, obstajala je domneva o nedolžnosti," je v sredo povedal španski minister za kulturo Jose Manuel Rodriguez Uribes. "Toda v trenutku, ko je izrekel, da se je to zgodilo - in govorimo o resnih incidentih z več ženskami - smo sprejeli odločili, da ne moremo več nadaljevati z njim in smo mu to tudi povedali," je dodal.

V madridskem Teatro Real so danes potrdili, da Domingo ne bo sodeloval v nobeni od predstav Verdijeve Traviate. "Placido Domingo ne bo sodeloval v produkciji Traviate v maju," so sporočili. Na spletni strani gledališča je sicer mogoče razbrati, da naj bi Domingo v Traviati med 9. in 23. majem nastopil petkrat.

Sodelovanje z Domingom pa so danes odpovedali organizatorji mednarodnega glasbeno-plesnega festivala v španskem mestu Ubeda. Domingo naj bi na festivalu nastopil 3. maja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.