19. 1. 2021, 10:38

Slavoj Žižek: "Cepil se bom takoj, ko bo mogoče. Kot običajen človek. Ker nimam vez, da bi preskočil vrsto!"

Nebojša Tejić/STA
Slavoj Žižek: "Cepil se bom takoj, ko bo mogoče. Kot običajen človek. Ker nimam vez, da bi preskočil vrsto!" (foto: Nebojša Tejić/STA)

Jutarnji list je pred dnevi objavil daljši intervju s Slavojem Žižkom, v katerem je ta med drugim spregovoril o postpandemijski prihodnosti, ki se hitro približuje novemu družbenemu redu, 'v katerem bo elita živela v izolirani kupoli, običajni ljudje pa zunaj nje'. V intervjuju, v katerem ne manjka Žižkovih duhovitih prilik na računa aktualnih dogodkov in ljudi, se svetovno znani slovenski filozof razkrije tudi zasebno. 

"Sva imela eno gospo, ki je enkrat tedensko prišla počistiti in pospraviti stanovanje. Zdaj (zaradi epidemije) pa ne prihaja več. Zdaj morava s soprogo to narediti sama: vse te vulgarne reči, iti po nakupih, pospraviti stanovanje ... Moj problem je, da nisem ujel ritma. Zato zdaj izgubljam dneve."

Žižek nima vez, da bi preskočil vrsto

V nadaljevanju intervjuja Žižek spregovori tudi o cepljenju proti covidu, o tem, komu v teh časih sploh še verjeti, in ukrepih, ki jih je sprejemala slovenska vlada.

"Seveda se bom cepil. Normalno. To cepivo deluje na nov način. Mislim, da se bo zgodilo, kar se že dogaja: cepivo bo zamujalo, zato bo cepljenje privilegij, prihaja nova depresija. Jaz se bom cepil takoj, ko bo mogoče. Kot normalen človek. Nimam nobenih vez, da bi me cepili prek vrste. Pa saj tega tudi ne rabim."

O tem, komu v časih lažnih novic in s skepso prežetega javnega mnenja, verjame, Žižek doda:

"Verjamem znanstvenikom, vendar le tapravim znanstvenikom. Ne popularizatorjem. Le pravi znanstveniki vedo, kar vedo, vendar vedo tudi, česar še ne vedo. Popolnoma zaupam znanosti. Pa četudi niti ona nima monopola nad resnico: pozitivnim znanostim manjka refleksija na širši kontekst fenomena, ki ga raziskuje. Ne smemo pozabiti, da virus ni samo biološki ali zdravstveni problem. Eksplozija virusa je tudi del naše ekonomije in načina življenja."

Brez mnenja ni niti o ukrepih proti širjenju koronavirusa, ki jih je tekom epidemije sprejemala slovenska vlada.

"V Sloveniji vlada skoraj vsake tri dni menja pravila. Enkrat je: ostani doma, sedi na kavču in glej televizijo. To je najboljše, kar lahko storiš. Potem pride: izogibaj se zaprtih prostorov, pojdi ven. Šole se en zan odpirajo, pa spet zapirajo. Pred dobrim tednom sem gledal seznam držav, na kateri so države, ki so zaprle tako šole kot cerkve, pa dražve, ki imajo odprte šole in cerkve, teh sploh ni malo, potem pa so tu še države, ki so zaprle šole, cerkve pa pustile odprte ... Dejansko je to samo ena država, Slovenija. To je noro. Ali veste, da Bidenu sam dva izmed svetovnih državnikov nista poslala uradne čestitke? Pa veste, kdo sta ta dva? Kim Jong-un in Janez Janša. Ta dva sta edina, ki nista poslala čestitke. Epidemija je lahko tudi sredstvo, ki ga je moč izkoristiti v politčni in ideološki vojni. Zdaj se stvari dogajajo, kapitalizem se radikalno spreminja, nove možnosti se odpirajo, slabe in dobre, živimo v političnem trenutku. Zdaj se o odloča o stvareh. Nastaja nova družba."

Celoten intervju je dostopen na povezavi: Jutarnji.hr

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.