A. Kl. | 13. 1. 2022, 15:03

Slovenija skozi oči Ane Roš: Zelena, prostrana in vedno za dober žur

Ana Roš za Playboy

Aleksandra Saša Prelesnik

Ana Roš, najboljša ženska kuharica na svetu in chefinja v eni najboljših restavracij sveta, kobariški Hiši Franko, je ob uvrstitvi Slovenije med "top 5" destinacij sveta za leto 2022 odgovorila na 22 vprašanj o Sloveniji.

Prvo se je glasilo, kako bi Slovenijo opisala z eno besedo, in izstrelila je odgovor: "Zelena." Hkrati jo dejstvo, kako zelena in prostrana je naša dežela, vedno znova preseneča, uživa tudi v njeni mirnosti.

Ko gre za kulinariko, je njena najljubša restavracija Gostišče Grič v Šentjoštu nad Horjulom, na kavo se najraje odpravi v ljubljanski Cafe Čokl, sladico - potico! - pa si privošči v Kavarni Zvezda. V toplih mesecih pa utegnete Ano srečati na prigrizku "za dušo" na Odprti kuhni.

Za vikend oddih se najraje odpravi na Kras, medtem ko se njen najljubši razgled razprostira s hriba Kolovrat, od koder je Tržaški zaliv kot na dlani. V soncu in svežem zraku ter (sicer dokaj hladni) vodi - najraje kar v Evinem kostumu - slavna chefinja uživa v neokrnjenih soteskah Nadiže.

Nasploh jo narava navdihuje, se pa rada odpravi tudi v mesto, da se nauči kaj novega: rada ima lepe male galerije na ulicah stare Ljubljane, najlepši koncerti pa so po njenem mnenju v Križankah - v glasbenem smislu je izpostavila sodelovanje Janeza Dovča in Boštjana Gombača, ki po njenem najlepše interpretirata slovensko tradicionalno glasbo.

Bralcem je priporočila, naj ne varčujejo, ko gre za naravna vina, tista konvencionalna pa so, kot pravi Roš, precenjena. Kadar sama dobi obiskovalce iz tujine, jih najraje odpelje na domačijo Klinec v Goriških Brdih, v slovitih kraških jamah pa je ne boste srečali.

Profimedia

Kuharska zvezdnica, ki jo je širša svetovna javnost spoznala prek Netflixove serije Chef's Table, je kot svoj najljubši slovenski običaj izpostavila dejstvo, da znamo uživati v dobrem žuru, za najzanimivejšo sodobnico pa je imenovala Mateo Benedetti, modno oblikovalko, s katero sta že sodelovali.

Preberite še: To so čudoviti izdelki za dom Ane Roš in Matee Benedetti

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.