25. 2. 2017, 09:00 | Vir: STA

Slovenijo zavzemajo pustne šeme! Kje se največ dogaja?

Andreja Jernejčič/STA

Na Ptuju se je v Karnevalski dvorani v petek 17.februarja z velikim otvoritvenim koncertom glasbenika Petra Graša uradno začelo tudi 57. Kurentovanje, ki bo potekalo vse do 28. februarja, živahno pa je seveda tudi drugod po Sloveniji.

Letošnje že 57. Kurentovanje bo po lanskem, zaradi koledarskih značilnosti krajšem festivalu, spet potekalo deset dni in se bo kot ponavadi zaključilo s pokopom pusta na pustni torek.

Vrhunec bo tudi letos naslednjo nedeljo, ko bo največja mednarodna povorka v mesto zagotovo privabila več desettisoč ljudi. V času festivala se bo zvrstilo več tradicionalnih etnografskih dogodkov, pestra pa bo tudi zabava v karnevalski dvorani.

Največ pustnih prireditev na severovzhodu države

Severovzhodni del Slovenije je tudi sicer med najbolj pustno obarvanimi območji države.

Osrednji dogodek v Mariboru bo pustovanje na pustni torek v organizaciji Zveze prijateljev mladine. Potekalo bo na Trgu Leona Štuklja, kjer bo že dopoldne potekala najbolj smešna in najbolj poredna škratovska zabava z družinskim gledališčem Kolenc, popoldne pa se bo začela prava pustna zabava z "brati bluza" No name blues band in "trenerji smejalnih mišic" Bando ferdamano.

Prireditve bodo v skladu z bogato tradicijo na tem koncu države potekale tudi v drugih krajih Podravja, zlasti na Ptujskem. Že 26. pustno povorko z okoli tisoč fašanki, vsakovrstnimi lorfami, ksihti in frisi naslednjo soboto pripravljajo v Lenartu, Ormoški fašenk bo prav tako potekal v soboto, ko bo otroško pustno rajanje v gradu, na pustni torek pa še tradicionalna povorka po mestnih ulicah.

V Pomurju tako bogate tradicije ni, ena bolj znanih prireditev je ljutomerski Fašenk v Lotmerki, ki bo tokrat že 27. potekal v nedeljo, prava pustna povorka pa bo na Glavnem trgu na pustni torek, ko se bodo predstavile skupinske maske z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo društva v občini in se z njimi odzivajo na aktualne tematike družbe in okolja.

Butalci bodo zavzeli Cerknico

V Cerknici so že v četrtek oblast prevzeli Butalci, z Žaganjem babe - slavnostno prireditvijo na odru pred Kulturnim domom v Cerknici. Ko je župan Cerknice ključe mesta predal Butalcem, se je začel pustni teden s številnimi dogodki, najbolj znan pa je zagotovo nedeljski pustni karneval, ki se vselej začne "točno okoli 12.32 ure". Tam bodo vse znamenite cerkniške maske od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera.

V Ljubljani tudi tokrat za soboto dopoldne pripravljajo tradicionalni Zmajev karneval. Ta bo tokrat v znamenju slovenskih literarnih junakov, saj je slovenska prestolnica decembra lani prejela stalni naziv mesta literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom.

Na Igu bo isti dan od 14. ure potekal že 19. tradicionalni Podkrimski pustni karneval, na katerem zadnja leta sodeluje okoli tisoč domačih in gostujočih mask, pustovanje pa kot vsako leto naslednjo nedeljo ob natanko 14. uri in 27 sekund pripravljajo na Viru pri Domžalah, kjer je pustni Striček že pred tednom dni prevzel oblast.

Osrednje dogajanje na Cerkljanskem bo naslednjo nedeljo s pustno sodnijo na tradicionalni Laufariji v Cerknem, kjer bo prireditev potekala že 61. doslej. Glavni lik v laufarski družini je Pust, ki spada v skupino arhaičnih mask. Ker simbolizira zimo, ga je po verovanju naših prednikov treba usmrtiti, zato se bodo tamkajšnje pustne prireditve znova zaključile na pustni torek z obsodbo in usmrtitvijo pusta.

Množična pustovanja tudi drugod po državi

Na Gorenjskem bo na pustno soboto veselo na Bledu, kjer bo potekal karneval s povorko, v kateri bodo sodelovala društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami. Največja povorka v tem delu Slovenije, ki jo tradicionalno pripravljajo Godlarji, pa bo v nedeljo potekala v Šenčurju. Že v petek so s "prevzemom ključa" Godlarji prevzeli oblast do pustnega torka.

Na Obali so v pustnem času znova združile občine Koper, Izola in Piran, ki bodo od petka do pepelnične srede gostile že deveti Istrski karneval. Osrednja dogodka bosta na pustno soboto Istrska pustna povorka v Kopru in dan pozneje povorka in rajanje v Portotožu. Že v petek je otroško pustno rajanje potekalo v Izoli.

Največje pustovanje na Dolenjskem prirejajo v Kostanjevici na Krki. V okviru tradicionalne Šelmarije bodo v nedeljo oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko. Naslednji dan bodo pripravili baklado, občni zbor Prforcenhausa in ples v maskah, v torek gonili medveda in orali ter sejali, na pepelnično sredo pa kurenta pokopali in priredili veselo sedmino.

Za največje pustovanje v Posavju bodo s "fašjenkom" že 19. doslej vse od petkovega prevzema oblasti na brežiški ovčini poskrbeli v Dobovi. To bo tudi najdaljše pustovanje, saj se bodo prireditve, vključno s povorko, zavlekle vse do sobote, 4. marca.

Ne celjskem koncu je eno najbolj znanih pustovanj vsako leto v Mozirju, kamor Pust mozirski vabi že več kot stoletje. Letos so s predajo trških pravic začeli na debeli četrtek, "Pustnaki" pa bodo v torek za en dan povsem zavladali mestu. V soboto bo potekal 64. pustni karneval Pust šoštanjski, pustne prireditve pa v naslednjih dneh pripravljajo tudi v Celju in drugih krajih.

Na Koroškem dva večja pustna karnevala pripravljajo za ta konec tedna, in sicer v soboto že 39. v Kotljah in v nedeljo že 45. v Slovenj Gradcu. Pustno rajanje v regiji tradicionalno zaključujejo s pustnim srečanjem treh občin, slovenjgraške, mislinjske in velenjske na Graški gori, ki bo potekalo na pustni torek.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.