25. 5. 2022, 06:00

Slovenske vplivnice iskreno o objavljanju fotografij svojih otrok na družbenih omrežjih

Evitas

Instagram, Facebook in druge podobne platforme so postale del našega vsakdana, a vseeno nimamo priročnika ali navodil, kako jih uporabljati v določenih situacijah. Še posebej pazljivi moramo biti, ko gre za mladoletne.

Minuli vikend so se za okroglo mizo na dogodku "Meet and Greet za nosečnice in mamice" zbrale znane slovenske vplivnice: Petra Ugrin Parovel (@petra.ugparovel), Teja Jugovic (@coolmamacita), Barbara Završnik (@barbiinmatic), Tamara Simovič (@tamarasimovic), Kaja Karba (@kajakarba), Eva Ostrouška (@ostrokljun), vodila jo je Eva Lozina (@nepopolnamama). Osrednja tema je bila seveda povezana z materinstvom, a ker je vsem skupno to, da imajo na Instagramu veliko sledilcev, je beseda nanesla tudi na objavljanje fotografij in videov otrok na družbenih omrežjih. Kaj so mamice povedale?

Eva Ostrouška

"Svoje otroke zelo redko izpostavim in mogoče je ravno zato tisto, kar izpostavim, bolj popolno. Ne vem pa od kje in kako dobijo določeni ljudje širši vpogled v življenje naše družine. Sama tudi zelo težko funkcioniram v dveh svetovih hkrati. Če sem na Instagramu, potem nisem prisotna pri otrocih, zato tudi spoštujem tiste, ki jim to uspeva hkrati."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Ostrokljun (@ostrokljun)

Barbara Završnik

"Sama sem šla skozi več različnih obdobij - od tega, da sem pred objavo vse popravljala in upala, da bo večina zadovoljna, do tega, da se zavedam, da ne glede na to, kaj objavim, bodo v komentarjih gospe, ki jim nekaj ne bo všeč. Zdaj sem pozorna na to, da sem sama zadovoljna z vsebino, ki jo bom objavila."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbi Završnik (@barbi.zavrsnik)

Tamara Simovič

"Naše življenje z dvema je pestro! Z objavami na Instagramu sem imela podobne „težave“ kot Barbi. Pri prvem otroku me je vsaka stvar, vsak komentar žrl več časa. Tudi če mi je kdo napisal dobronameren nasvet, sem se takoj začela spraševati, kaj delam narobe. Drugače je, ko si mama drugič. Takrat si bolj suveren in se ne pustiš več motiti ter si rečeš 'To je moj otrok in vse delam v njegovo dobro'. Zdaj me bolj skrbi, ko gremo z družino ven. Zdi se mi, da vedno ko smo v javnosti, postane kdo slabe volje in ravno takrat bo prišlo mimo nas vseh pet ljudi, ki bi nas tudi drugače prepoznali. Na Instagramu mi je tudi zato lažje pokazati družino, ker lahko izberem fotografijo oz. video, ki ga bom objavila."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara Simovic (@tamarasimovic)

Teja Jugovic

"Nikoli ne bom pokazala otrok, ko sta razdražena, ker takrat niti nimam časa vzeti telefona v roke. Pokažem pa, to sem preračunala doma, približno 20 minut našega življenja vsak dan. Pokažem pa le določene stvari, na primer, da smo šli na Rožnik, ker je sončno vreme, ker hočem deliti idejo, kaj početi v lepem vremenu. To pa vsekakor ne pomeni, da je karkoli zrežirano. Ker svoja otroka vzgajam v najboljšem duhu in ju imam rada, in ker sem prepričana, da delam dobro, me komentarji ne ganejo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by T E J A J U G O V I C (@coolmamacitaa)

Petra Ugrin Parovel

"Negativni komentarji so me motili le prvih par mesecev, zdaj me zmotijo le komentarji tistih, ki nas dejansko poznajo. Ravno zadnjič sem dobila komentar od vzgojiteljice od Emili, da jo silim delati stvari, ki jih potem objavim, in da tako majhen otrok čuti zelo velik pritisk. Ampak vsak, ki pozna Emili, ve, da se je ne da prisiliti v nič, sploh pa ne s telefonom v roki."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Parovel (@petraparovel)

Kaja Karba pa ima svojo štručko še v trbuščku, a je povedala, da nima posebnih načrtov glede objavljanja svojega sinka, saj bo verjetno sproti videla, kako bo čutila glede objav otroka na javni platformi. Ji pa bodo zagotovo v veliko pomoč izkušnje drugih mam za mizo.