A. B. | 31. 3. 2022, 15:15

Slovenski glasbeni upi. Zakaj so med 2000 izvajalci izbrali PRAV NJIH?

Zlata piščal.

Bobo

Slovenska glasbena scena je izjemno bogata in to prepoznavajo tako strokovna komisija kot poslušalci mladih glasbenikov. Poglejte si, kdo so kandidati za prestižno nagrado.

Med skoraj 2000 predlogi je strokovna akademija izbrala glasbenike in glasbena dela, ki so v preteklem ustvarjalnem letu najbolj izstopali, so zapisali na portalu MMC. Nominiranci so razvrščeni v pet kategorij – skladba leta, izvajalec leta, album leta in novinec leta, med njimi se najpogosteje pojavljajo imena Joker Out, MRFY in Koala Voice. 

Na omenjeni spletni strani so še zapisali, da so bili kandidati izbrani z javnim pozivom ustvarjalcev in založbam, ki so prijavile skoraj 2000 glasbenih del, nastalih v letu 2021. 

Kako poteka glasovanje? 

Strokovna akademija je sestavljena iz različnih strokovnjakov s področja glasbenega ustvarjanja in kreativne industrije. Glasovanje je sestavljeno iz dveh krogov. 

"V prvem krogu člani akademije s točkovanjem oblikujejo nabor petih nominirancev v posamezni kategoriji, v primeru enakega števila točk je lahko nominirancev tudi več. Prav v teh dneh poteka drugi krog glasovanja, ki bo določil zmagovalce v posameznih kategorijah." 

Podeljena bo tudi nagrada za življenjsko delo, ki jo je lani prejel Vlado Kreslin. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vlado Kreslin (@vladokreslin_official)

Dobitniki glasbenih nagrad zlata piščal 2022 bodo razglašeni v četrtek, 12. maja, na podelitvi nagrad, ki bo letos po dveh koronskih spletnih podelitvah znova v živo. 

Ime nagrade "zlata piščal" izvira iz leta 1995, ko so v paleolitsken najdbišču Divje babe našli prav to - starodavno piščal. Predstavlja najstarejše najdeno glasbilo, ki naj bi bilo last neandertalca, živečega na področju Slovenije. 

Nominiranci za glasbene nagrade zlata piščal 2022 so:

Skladba leta

A sem ti povedal – Joker Out
Bits – Dan D
Prjatučki – MRFY
Še je dobro – Gušti
Umazane misli – Joker Out
Vukovi – Koala Voice
Zaljubila – MRFY
Izvajalec leta

Alo!Stari
Hamo & Tribute2Love
Joker Out
Koala Voice
MI2
MRFY
Album leta

Akustika – Big Foot Mama
Črno na belem – MI2
Finished, not perfect – Hauptman
Pa kaj te s tao je – ALO!STARI
Plata – Koala Voice
Umazane misli – Joker Out
Novinec leta

Hauptman
Jet Black Diamonds
Leopold I.
Luma
SBO

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.