Slovenski virtuozi džeza, ki delujejo doma in v tujini

30. 6. 2011, 20:57 | Scena | Vir: Playboy

              Samo Šalamon/Samo Šalamon Trio, 51. Jazz Festival Ljubljana (foto: Petra Cvelbar) Petra Cvelbar

Samo Šalamon/Samo Šalamon Trio, 51. Jazz Festival Ljubljana

Slovenija ima veliko odličnih džez glasbenikov, ki delujejo ne le doma, ampak tudi v tujini.

 

Prva pregledna dvojna kompilacijska zgoščenka v zgodovini slovenskega džeza Jazz Slovenia 2011, ki je nedavno izšla pod okriljem Slovenskega glasbenoinformacijskega centra (SIGIC), poskuša zajeti drobec ustvarjalnosti najpomembnejših delujočih džezov­skih izvajalcev in avtorjev od leta 2007 do 2010.

SIGIC sicer skrbi za promocijo slovenske glasbe in glasbenikov tako doma kot v tujini in izdaja tudi splet­no revijo o glasbi Odzven, ki ponuja kritično refleksijo o aktualnem glasbenem dogajanju in glasbi vseh žanrov.

Predstavljamo ­le nekaj v zadnjem ­času res izstopajočih glasbenikov.

Zlatko Kaučič

Bobnar, tolkalist in skladatelj Zlatko Kaučič je letos za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada. Zlatko neprestano stremi po novem, navdihujočem in nekonvencionalnem. Veliko je muziciral v tujini: v zgodnjih sedemdesetih se je preselil v Italijo, čez nekaj let v Španijo, leta 1984 na Nizozemsko in se leta 1992 vrnil v Slovenijo. V tujini se je veliko učil, ustvarjal, igral ter spoznaval somišljenike z raznovrstnih glasbenih področij. Njegova glasba predstavlja multikulturnost v umetnosti in umetniški izraz džezovske improvizacije. Kaučič nastopa solistično in v manjših zasedbah, kot so duo, trio ali kvartet, njegovo glasbo pa lahko najdemo tudi v orkestrskih delih.

V zadnjih letih med drugim velja omeniti mednarodno sodelovanje z violinistom Alexandrom Balanescujem (vodjo Balanescu Quarteta), džezovskim saksofonistom Trevorjem Wattsom in pionirjem evropskega svobodnjaškega džeza, saksofonistom Petrom Brötzmannom. Zlatko od zgodnjih osemdesetih let tudi poučuje in prenaša izkušnje ter znanje na mlajše glasbenike.

Prvi koncert letošnjega ljub­ljanskega festivala v sredo, 29. junija, bo prav koncert Zlatka Kaučiča, in sicer bo nastopil s Kombom, Godalnim orkestrom RTV Slovenija in posebnima gostoma, Brunom Cessellijem in Herbom Robertsonom.

Kaja Draksler

Sodi v mlajšo generacijo slovenskih džezistov. Klavir je začela igrati pri štirih letih v glasbeni šoli v Trbojah pri Kranju. Pri 12 letih je bila sprejeta na Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, kjer se je šolala na oddelku za džez. Leta 2005 je končala srednjo šolo in nadaljevala študij na Prince Claus Conservatory v Groningenu na Nizozemskem pri prof. Marcu van Roonu in prof. Davidu Berkmanu. Njen prvi opaznejši projekt je bil Trio K4 (violina, violončelo in glas), s katerim je leta 2004 večkrat gostovala v Belgiji in Franciji.

V času študija na Nizozemskem je začela voditi mednarodno zasedbo Katarchestra, ki je med drugim gostovala tudi v Sloveniji. Leta 2006 je začela sodelovati z big bandom European Movement Jazz Orchestra (EMJO), s katerim je gostovala v Nemčiji, na Portugalskem, v Sloveniji, Hrvaški, Italiji, Belgiji in Avstriji. Kot pianistka ali skladateljica sodeluje s številnimi glasbeniki, njen glavni avtorski projekt pa je zasedba ­Kaja Draksler Acropolis Project.

Samo Šalamon

Mariborski kitarist in skladatelj Samo Šalamon s številnimi mednarodnimi zasedbami žanje uspehe doma in v tujini. Glasbeno pot je začel s študijem klasične kitare v Mariboru in nadaljeval z individualnim enomesečnim študijem kitare pri mojstru džezovske kitare v New Yorku Johnu Scofieldu, s katerim sta se tudi spoprijateljila. Kitarskega igranja se je učil še pri znanih kitaristih, kot so Rudy Linka, Tim Brady in Andrea Allione. Revija Guitar Player ga je leta 2008 ocenila kot enega najbolj vročih desetih novih kitaristov na svetu, Penguin Guide to Jazz pa je trem njegovim albumom dal oceno odlično.

Je član ali vodja različnih zasedb, sodeloval pa je s številnimi uveljavljenimi džezovskimi glasbeniki: John Scofield, Paul McCandless, Mark Turner, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, John Herbert ...

Jure Pukl

Jure se je po glasbeni gimnaziji Maribor in študiju klasičnega saksofona na Univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju lotil študija džez saksofona prav tako na Dunaju in nato še magistriral na Univerzi za glasbo v Gradcu. Za svoje delo je prejel številne nagrade pri nas in v tujini. Sodeluje s številnimi uveljavljenimi džezisti, je član številnih zasedb, vodi pa tudi svoje (Jure Pukl Trio, Jure Pukl Quartet, Jure Pukl Quintet, Jure Pukl »Virus« Quintet, Jure Pukl »New Virus« Quintet in Jure Pukl Group).

Sodeluje z rok, pop in hiphop glasbeniki. Trenutno je v New Yorku, kjer je posnel ploščo s španskim trobentačem Raynald Colom, pripravlja pa se še na snemanje novega albuma z Vijayem Iyerjem, ki je bil izbran za glasbenika leta 2010 po izboru Jazz Journalists Association in velja za trenutno enega najboljših džezovskih pianistov na svetu.

Vasko Atanasovski

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski je eden najbolj ustvarjalnih in vsestranskih slovenskih skladateljev in glasbenikov. Znan je po navzkrižnem žanrskem sodelovanju s svetovno znanimi glasbeniki, ki prihajajo iz zelo različnih okolij: džeza, roka, klasike in tradicionalne glasbe, trenutno pa se preizkuša tudi kot pevec. Do danes je izdal deset zelo odmevnih albumov, prejel številne nagrade in si prislužil naklonjenost občinstva in kritikov za svoje delovanje in kompozicije  tako doma kot v tujini.

Je redni gost evropskih festivalov in koncertov, nastopal je tudi v Indiji, na Kitajskem in v New Yorku. Njegove izvirne kompozicije lahko slišimo tudi v gledaliških, plesnih in lutkovnih, predstavah, repertoarjih solistov, orkestrov, ansamblov in zborov. Letos smo njegov projekt z Mljaski lahko poslušali na festivalu Druga godba.

TEKST in FOTO Petra Cvelbar