Sodni epilog uboja igralca Gašperja Tiča

20. 4. 2018, 14:24 | Scena | Vir: STA

              Sodni epilog uboja igralca Gašperja Tiča (foto: STA, Daniel Novakovič) STA, Daniel Novakovič

Sojenje Stefanu Cakiću, ki ga obtožnica bremeni uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, se je začelo januarja letos in ves čas potekalo ob navzočnosti javnosti.

Medtem ko se je obramba 21-letnega Stefana Cakića sklicevala na njegovo domnevno neprištevnost za časa tragičnega dogodka in skušala dokazati, da naj bi bil uboj posledica spolne zlorabe (ali vsaj nje poskusa) s strani znanega igralca, česar zdravniški pregled ni potrdil, pa je tožilstvo primer utemeljevalo na sumu naklepa uboja, kar naj bi kazala tako čas trajanja dogajanja, kot tudi to, da naj bi usodne rane prejel že po tistem, ko se igralec ni mogel več braniti.

Cekić dobil 8 let in pol!

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je Stefana Cakića danes spoznal za krivega uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšanje prištevnosti in zanj določil osem let in pol zapora.

Tožilstvo je sicer zanj zahtevalo 12 let zapora in podaljšanje pripora do začetka prestajanja zaporne kazni.

Mnenja, ki so vplivala na sodbo

Nekaj mnenj strokovnjakov:

 • Po mnenju izvedenca Gorazda Mrevljeta je Cakić dejanje storil v stanju bistveno zmanjšanje prištevnosti, ki je bila posledica čustvene spremenjenosti. Do te je prišlo zaradi nekega predhodnega dogajanja, ki mu kot izvedencu ni znano, in pa tega, da je bil Cakić pod vplivom večjih količin zaužitega alkohola in kokaina. Cakić dejanja tako po njegovem mnenju ni vnaprej načrtoval. Da je bilo dejanje storjeno v afektu oziroma trenutku hipne čustvene spremenjenosti po besedah izvedenca kaže veliko število vbodov, ki jih je zadal Tiču. Takšna hipna čustvena spremenjenost je po njegovi oceni trajala minuto ali dve. Izjemoma bi lahko trajala tudi več, a je dodal, da bi za to oceno potreboval več podatkov o tem, kaj se je dogajalo pred tem.
 • Podobno je Cakića ocenil izvedenec Tristan Rigler. Ta je dodatno izpostavil, da je na Cakića zelo travmatično vplivala njegova izkušnja v tujski legiji, v kateri je bil od julija 2015 do oktobra 2016, ko je iz nje dezertiral. Prav ta izkušnja je imela po Riglerjevem mnenju veliko vlogo pri tem, da je prišlo do dogodka, ki ga sam sicer ocenjuje kot "nesrečen splet okoliščin". Meni, da Cakić ni psihopatska osebnost, ki bi namerno poškodovala Tiča. Po njegovem mnenju ga je treba videti tudi kot žrtev, predvsem kot žrtev "določenih neprijetnih okoliščin", predvsem bivanja v že omenjeni tujski legiji.
 • Glede na poškodbe, njihovo lociranost na telesu in obliko je po besedah izvedenca Jožeta Balažica moč sklepati, da je šlo za "dinamični dogodek dveh akterjev", ki je potekal nekaj časa. Po oceni izvedenca je celotno dogajanje trajalo do pol ure, a ne manj kot 10 do 15 minut, zadnje vbodne rane pa je žrtev prejela, ko je bila že v šoku zaradi krvavitve. Rane so bile po opisu izvedenca na zgornjem delu trupa, nekatere je opisal kot "zgrešene zadetke", obrambne poškodbe pa je Balažic našel na dlaneh in rokah žrtve.
 • Izvedenec Gregor Haring je analiziral krvne sledi v stanovanju, kjer je umrl Tič. Po njegovih ugotovitvah se je celotno dogajanje, ki je vodilo v smrt igralca, začelo v kuhinji in se preko jedilnice preselilo v spalnico, kjer je žrtev obležala. Tudi po ocenah Haringa je celotno dogajanje trajalo več kot pet ali 10 minut.

... in prič:

 • Zaslišane priče tožilstva so povedale, da je bil igralec Tič miroljuben in neagresiven človek, kar po mnenju tožilke izpodbija Cakićev zagovor, da ga je Tič usodnega jutra 18. junija lani v svojem stanovanju napadel.
 • Cakićeva mama in brat sta izkoristila možnost, da ne pričata, hkrati pa sta izrazila željo, da se prebere njuno zaslišanje iz preiskave. Brat naj bi tako povedal, da je bil Stefan pred odhodom v tujsko legijo, za katerega je povedal samo njemu, prijazen in čustven fant, znan kot dober športnik in prijatelj, čisto drugačen pa da je postal, ko se je vrnil. Takrat je začel prekomerno piti alkohol in jemati kokain. V stanju opitosti ali pod vplivom kokaina 'je bil čisto druga oseba', je povedal na zaslišanju. Ko je izvedel, kaj je naredil Stefan, je bil šokiran. Izrazil je prepričanje, da je Tiča ubil, ker je bil napaden.
 • Da se Cakić ne bi odzval tako, kot se je, če ne bi bil prej napaden, je v preiskavi menila tudi njegova mama. Tudi ona je povedala, da je sin po prihodu iz tujske legije, kamor naj bi odšel zaradi avanture, začel veliko hoditi ven in prekomerno uživati alkohol. Doma so mu želeli pomagati in ga peljati tudi na pregled k psihologu, a je to zavračal. Tudi o tujski legiji ni želel govoriti.
 • Je pa na vprašanja sodišča odgovarjal Cakićev oče, sicer varnostnik, potem ko je sodišče prebralo njegovo izpovedbo iz preiskave. Povedal je, da je sin, s katerim sicer prej niso imeli nobenih težav, po prihodu iz tujske legije postal konflikten, na kar so ga opozorili tudi kolegi varnostniki. Tako se je enkrat sprl s stricem, spet drugič pa je v enem izmed ljubljanskih lokalov grozil s samomorom in šel z nožem nad policiste. Po tem dogodku so ga odpeljali na pregled k psihiatru, kjer so tudi ugotovili, da uživa kokain. "Zdelo se mi je, da pred nečim beži, pri čemer je rešitev iskal v alkoholu in drogah," je dejal.

Cakić je na sojenju večkrat izrazil sožalje Tičevi družini in dejal, da je šlo za dejanje, ki ga bo obžaloval do konca življenja.