8. 8. 2021, 07:33 | Vir: STA

Solčavsko vabi z naravoslovno-etnografsko potjo krajinskega parka Logarska dolina

profimedia

Na Solčavskem so po 25 letih prenovili naravoslovno-etnografsko pot krajinskega parka Logarska dolina. Obnovljena tematska pot ohranja nekdanje vsebine in navdihuje obiskovalce z novimi namigi za doživljanje ene najlepših alpskih dolin, je zapisano na spletnih straneh Občine Solčava.

Sedem kilometrov dolga pot je bogatejša za nove smerne in vsebinske table, nove mostičke, ograje, rižo za spravilo lesa, nasutja za varovanje korenin na poti in didaktične elemente. Pot vodi ves čas v bližini ceste in jo večkrat prečka, s tem pa ponuja več možnih izhodišč za sprehod po krajših odsekih poti. Za osebe na invalidskih vozičkih in za otroške vozičke je urejen del poti, ki vodi do slapu Palenk, pa tudi krajši krožni, botanično obarvan odsek poti ob tamkajšnjemu domu planincev.

Vsebine tabel, mobilne aplikacije in vodenj po poti skozi krajinski park poudarjajo naravne posebnosti ter zavest domačinov, ki so svoja življenja uglasili z naravo. Sprehod skozi kotičke Logarske doline, od izvira Črna do slapa Rinka, pritegne obiskovalce tudi k odstiranju zgodovinskih in etnoloških posebnosti.

Pred skoraj 30 leti so domačini postavili temelje za upravljanje krajinskega parka Logarska dolina, sedaj že peto leto z njim upravlja Občina Solčava. Prvotna naravoslovno-etnografska pot po Logarski dolini je od postavitve v četrt stoletja popeljala naokrog številne obiskovalce, med njimi tudi številne šolarje. Pot je skozi leta načenjal zob časa, dodobra pa sta jo poškodovala vetroloma v letih 2017 in 2018.

Sicer pa je na Solčavskem v pripravi tudi projekt omejevanja prometa in usmerjanja obiskovalcev, nadaljevali bodo s prenovo preostalih pešpoti v Logarski dolini in drugod na Solčavskem.

Po besedah solčavske županje Katarine Prelesnik je za nadaljevanje trajnostne smeri pomembno, da mladi ostanejo v domačem kraju in nadaljujejo tradicijo. Želijo, da Solčavsko ostane prijeten dom za domačine in gostoljuben kraj za obiskovalce, je še povedala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.