22. 8. 2021, 09:41 | Vir: STA

Spike Lee s serijo dokumentarcev o New Yorku po 11. septembru 2001

profimedia

Na HBO Max bodo danes premierno prikazali prvi del dokumentarne serije NYC Epicenters 9/11-2021 and half v režiji Spikea Leeja, v kateri bo utrip mesta prikazan od terorističnega napada, 11. septembra 2001, do danes. Režiser se bo v njej dotaknil tudi gibanja Črna življenja štejejo ter pandemije, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Glavni protagonist Leejevega najnovejšega dokumentarca v štirih delih je mesto New York. Današnji dan pa ni naključno izbran za projekcijo prvega dela, saj si producenti želijo zadnji del serije prikazati prav 11. septembra, ob 20. obletnici terorističnega napada Al Kaide na World Trade Center.

Serija je po pisanju Anse predvsem bogata freska New Yorka v 21. stoletju, ustvarjena iz zgodb, spominov in razmišljanj posameznikov, ki so bili priča velikim borbam mesta, ob terorističnem napadu tudi protestom za rasno enakopravnost ter boju s pandemijo.

Režiser, ki je New York označil za "najboljše mesto na svetu", je za serijo opravil več kot 200 pogovorov, ki predstavljajo prvoosebna pričevanja o dogodkih minulih 20 let. Med intervjuvanci so reševalci, politiki, prostovoljci, novinarji, pa tudi naključni Newyorčani in sam režiser. Vsi so spregovorili o življenju, smrti in preživetju v New Yorku ter skozi svoje pripovedi dokazali, da gre za mesto, ki se mu je, ne glede na vse, vselej uspelo ponovno dvigniti iz pepela, še piše Ansa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.