5. 6. 2020, 15:42 | Vir: STA

Sporni proustaški pevec Marko Perković Thompson bo lahko pel v Mariboru

profimedia
Sporni proustaški pevec Marko Perković Thompson bo lahko pel v Mariboru (foto: profimedia)

Ministrstvo za notranje zadeve je razveljavilo odločitev mariborske upravne enote za prepoved koncerta spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Na upravni enoti so še vedno prepričani, da je bila njihova odločitev pravilna. Pevec pa lahko zdaj po poročanju revije Reporter izvede koncert ali terja od Slovenije odškodnino.

Kot je v četrtek poročal Reporter, je notranje ministrstvo odpravilo odločbo Upravne enote Maribor, ki je pred nekaj tedni že drugič prepovedala koncert Thompsona v Mariboru. Postopek za prepoved te javne prireditve, začet na predlog policije, je ustavilo, prijavo pa vrnilo policijski postaji Maribor.

Pojasnilo ministrstva glede te odločitve na STA še čakamo, načelnik mariborske upravne enote Srečko Đurov pa pravi, da je še vedno prepričan v pravilnost ravnanja upravne enote.

"Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno pa menim, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona pravilna," je danes povedal za STA.

"Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror. Zato je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj smo prepričani, da smo z njo varovali temelje naše ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem," je dodal.

Stvarno upravičeni razlogi za prepoved koncerta, ki je bil načrtovan 20. maja 2017 v Mariboru, so bili po besedah Đurova dokazani na podlagi ravnanj pevca in dela publike na prejšnjih javnih dogodkih Thompsona pred letom 2017 in tudi kasneje.

"Poveličevanje ustaštva in spodbujanje k sovraštvu na javni prireditvi nista pluralizem. Je direkten napad na temeljne vrednote Evropske konvencije o človekovih pravicah in Ustave RS. V tem primeru ne gre za iritanten, ekscentričen, provokativen govor, ampak za govor, ki je usmerjen v izzivanje nasilja. Zgodovina je dokaz tega nasilja. Tako javno prireditev Upravna enota Maribor ni prepovedala zaradi svetovnih nazorov in ideologije organizatorja in pevca, kot poskuša prikazati organizator, ampak ker v Republiki Sloveniji poveličevanje ustaštva in spodbujanje sovraštva na javni prireditvi ni dovoljeno," je izpostavil načelnik.

Organizator koncerta Milan Trol se na klice STA za pojasnilo, danes kakšni bodo njegovi nadaljnji koraki, ne odziva. Za Radio Maribor pa je povedal, da koncert bo. "O vseh podrobnostih boste obveščeni, ko bo čas za to," je dodal.

Se pa že vrstijo politični odzivi na odločitev notranjega ministrstva. "Prepoved Thompsonovega koncerta, ki jo je izvedla Ksenija Klampfer kot načelnica Upravne enote Maribor, je bila državotvorno dejanje. Danes pa vlada rehabilitira ustaštvo, saj je odprava te odločbe pljunek v obraz vsem, ki so trpeli in krvaveli tudi zaradi kolaboracije," je na Twitterju zapisal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

"Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel. Vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi nestrpnosti je žalitev naših vrednot in kršitev naše ustave," je na Twitterju zapisal predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

"Odločitev je teptanje človeškega dostojanstva in priznanje ustaškemu režimu. Ni problem, da Thompson podpira ustaštvo. Problem je, da to podpira naša vlada," je sporočila predsedujoča SD Tanja Fajon.

Zgroženi so tudi v Levici. "Medtem ko številne države zavračajo in prepovedujejo koncerte hrvaškega pevca Thompsona, zaradi njegovih proustaških pesmi in ikonografije, dela vlada Janeza Janše vse, da bi mu organizirala koncert v Sloveniji in s tem odprla pot promociji ustaštva in fašizma," je zapisal poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.