28. 5. 2021, 10:50

Srdjan Živulović - od prvega fotoaparata pri trinajstih letih do Pulitzerjeve nagrade

Srdjan Živulović
Srdjan Živulović - od prvega fotoaparata pri trinajstih letih do Pulitzerjeve nagrade (foto: Srdjan Živulović)

 S fotografijo ga je zbližal oče Dragan, ko mu je pri trinajstih letih za novo leto kupil prvi fotoaparat. Od takrat ga ni izpustil iz rok. Peš je hodil iz Šmartnega v Litijo k Foto Zofi oddajat filme v razvijanje.

Za izobraževanje si je najprej izbral srednjo šolo za elektrotehniko, vendar je po dobrega pol leta spoznal napako. Mama Hermina mu je svetovala poklic, ki ima veliko opraviti z ljudmi. Naslednje leto se je vpisal na srednjo fotografsko šolo in s pomočjo svoje mentorice, učiteljice in prijateljice Vladke Kobal, končal šolanje. Med šolanjem je hodil na prakso v fotooddelek Dela in tam se je dokončno »zastrupil« s fotoreporterstvom. Prvo fotografsko službo je dobil na Institutu za varilstvo, vendar je konce tedna preživljal na Delu.

Na kulturni karavani Cankarjevega doma je spoznal ženo Urško, ki mu od takrat stoji ob strani in mu pomeni neizčrpen vir ljubezni in navdiha.

Z velikimi očmi in veseljem se je leta 1985 zaposlil na Delu in tam pod mentorstvom Joca Žnidaršiča deloval do leta 1992.

Leta 1989 je prvič poslal fotografijo na natečaj Jugoslovanske fotografije leta, ki jo je organizirala agencija Tanjug, in zmagal. Fotografija z naslovom Delavski boj za kruh je takrat, na začetku razpada skupne države, in še dolgo potem kot ikona nekega časa burila duhove.

Na Delu si je izposloval, da je lahko hodil na območja, kjer se je iskrilo, od Kosova, Iraka, Turčije in Romunije do Izraela.

Zadnji dan slovenske vojne je vstopil v vrste agencije Reuters.

S kolegom Jožetom Suhadolnikom sta ustanovila Foto agencijo Bobo za podporo časopisu Republika. Z vestnim in načrtnim delom so ustvarili impresiven arhiv fotografij dogodkov pri postavljanju nove države. Fotografi agencije Bobo so postali uradni fotografi predsednika republike, predsednika vlade in zunanjega ministra in z njimi prepotovali svet.

Srdjan Živulović spremlja aktualne dogodke vedno iz prvih fotografskih vrst in tako je bilo tudi ob begunskem valu v Sloveniji. Leta 2015 je za fotografijo beguncev na nasipu pri Brežicah s kolegi iz Reutersa prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Razstava fotografij Srdjana Živulovića

Ob 30-letnici samostojnosti Slovenije

V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova so odprli razstavo fotografij Srdjana Živulovića ob 30-letnici samostojnosti Slovenije z naslovom 30.

Na ogled je 36 pronicljivih fotografskih pričevanj, ki zrcalijo raznoliko družbeno dogajanje v burnih časih nastajanja samostojne slovenske države.

Ugledni slovenski fotograf Srdjan Živulović je v desetletjih predanega dela ustvaril impresiven opus fotografij, pri prelomnih dogodkih je vedno v prvih fotografskih vrstah, za svoje delo pa je leta 2015 s kolegi iz Reutersa prejel tudi Pulitzerjevo nagrado.


Avtor fotografij Srdjan Živulovič o vsebini razstave:

»Z razstavo svojih fotografij iz obdobja prelomnih zgodovinskih dogodkov pred tridesetimi leti bi rad pokazal predvsem to, da je bilo takrat dva milijona ljudi pri nas, na cesti, v vojni, ki so bili s srcem in dušo pri osamosvojitvi. To so bili junaki osamosvojitve. Vsi skupaj smo bili igralci na isti sceni. Ljudje, ki so bili anonimni in so še anonimni, so iz dneva v dan, iz meseca v mesec pomagali pri tem, da se je zgodila osamosvojitev. Vsi so jo imeli za svoj cilj. Jaz sem hotel tem ljudem dati priznanje brez posebne glorifikacije. Če gledam na takratne dogodke, se mi zdi, da se je vse zgodilo v nekem splošnem pozitivnem razpoloženju, bilo je veliko pričakovanje nečesa boljšega. Vsi so bili za spremembe na bolje. In to, mislim, da se zrcali v mojih fotografijah iz tistega časa. Ta pozitivni naboj je ključen za to razstavo.«

Oris življenja in dela »fotokronista svoje epohe, ki je svojemu poslanstvu predan izjemno odgovorno«, je v spremnem besedilu k razstavi predstavil kustos razstave Iztok Premrov.

Razstava bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova na ogled do 13. februarja 2022.

Ob razstavi je izšel tudi vodnik s prikazom fotografij na razstavi.

VODENI OGLEDI RAZSTAVE

  • Nedelja, 30. maja 2021, ob 11. uri: Muzejska premiera. Vodita avtor fotografij Srdjan Živulović in kustos razstave Iztok Premrov.

*Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.

  • Sobota, 19. junija 2021, od 19. do 21. ure: Poletna muzejska noč

Avtor razstave Srdjan Živulović bo na voljo za krajša vodstva in individualni pogovor o razstavljenih fotografijah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.