29. 5. 2021, 08:47 | Vir: STA

Stare zaporne celice na londonski policijski postaji spremenili v muzej

profimedia

V Londonu so na ulici Bow Street prenovili stare zaporne celice nekdanje policijske postaje in jih spremenili v eksponate za najnovejši mestni muzej. Predstavljajo prihod in razvoj policijske službe v britanski prestolnici, piše francoska tiskovna agencija (AFP).

Nov policijski muzej Bow Street v Covent Gardnu se nahaja znotraj ene prvih londonskih policijskih postaj, stare skoraj stoletje in pol. Večina zgradbe, ki stoji poleg nekdanjega sodišča, je bila preurejena v razkošen hotel, del prvotne policijske postaje pa zdaj prikazuje svojo zgodovino. Obiskovalci bodo lahko stopili v prenovljene celice, v katerih so bili nekoč zaprti morilci, sufražetke, diktatorji in celo dramatik Oscar Wilde.

Po zaprtju leta 1992 in skoraj tridesetletnem mirovanju je postaja sedaj razstavišče tristoletnega razvoja britanskega policijskega dela, ki se je začelo z Bow Street Runners, prvimi profesionalnimi londonskimi policisti. Slednji so se postopoma vključevali v današnjo policijsko službo Metropolitan, ustanovljeno leta 1829.

Skrbnik muzeja je upokojeni inšpektor Philip Gough, ki je nekoč na postaji služboval. "Ko so postajo zaprli, so si vsi želeli, da bi to bil muzej," je povedal v izjavi za AFP.

Poleg prikazovanja začetka sodobnega policijskega dela z ulice Bow Street se muzej poglablja tudi v novejšo zgodovino mesta od terorističnih primerov IRA (Irish Republican Army) do umora policistke Yvonne Fletcher. V njem pa so razstavljeni tudi predmeti s starega sodišča, ki se je zaprlo leta 2006.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.