Uredništvo | 20. 2. 2024, 10:01

Svetlana Makarovič odkrito spregovorila o tem, koliko pokojnine prejme in komu jo nameni

Žiga Živulovič jr./Bobo

Svetlana Makarovič pravi, da svojo pokojnino porablja "na komunističen način".

Svetlana Makarovič je v prvi vrsti izjemna književnica: pesnica, mladinska pisateljica, esejistka, šansonjerka; je pa tudi osebnost, ki polarizira. Nekateri jo obožujejo in spoštujejo, drugi prav goreče sovražijo.

Že leta dviguje prah zaradi ostrih, necenzuriranih izjav na račun Slovencev (prav ona je skovala izraz "Slovenceljni", ki Slovence prikazuje kot ozkosrčen, primitiven, dvoličen in servilen narod), rimskokatoliške cerkve in desne politične opcije, bila je denimo ena osrednjih figur petkovih protestov. Brez zadržkov govori tudi o svoji nenaklonjenosti do otrok, svoj čas raje posveča skrbi za živali, konkretno mačke.

Če je njena ljubezen do živali in zavzemanje zanje precej javno (večkrat je lepe vsote že donirala tudi različnim zavetiščem), pa je manj poznano njeno splošno dobrodelno delovanje. Tega niti ne želi pretirano poudarjati, je pa o svoji dobrodelnosti na kratko spregovorila v intervjuju, ki ga je nedavno dala novinarki Alenki Sivka za revijo Obraze.

Priznala je, da je njena pokojnina izjemno visoka, blizu dva tisoč evrov, a da jo porablja "na komunističen način", tako kot županja v avstrijskem Gradcu.

Živi po Kristusovem nauku

Kaj to pomeni? Komunisti pravijo, naj vsak obdrži toliko denarja, kolikor ga potrebuje zase, vse drugo pa mora dati tistim, ki ga potrebujejo, pa nimajo, in to je bistvo komunizma, je književnica pojasnila novinarki.

"To je bistvo tudi Kristusovega nauka, ki je rekel, kdor ima dve srajci, naj da eno tistemu, ki nima nobene. Tako da jaz obdržim zase in za svoje muce tisto, kar potrebujemo, vse drugo pa gre za dobrobit bolnim, otrokom, azilom za živali in revežem in tako naprej, ampak o tem nočem javno govoriti, ker je star rek, naj ne ve desnica, kaj dela levica."

Pokojnino za izredne zasluge Svetlana Makarovič sicer prejema na podlagi Prešernove nagrade, ki jo je dobila in zavrnila leta 2000, v letih 2022 in 2023 pa zahtevala, da se ji nagrada vseeno v celoti izroči.

Morda vas zanima tudi:

Pripada pa ji tudi občinsko stanovanje v Trnovem, v katerem pa jo je mogoče najti redko, saj večinoma živi v "skromni dotrajani hiški" v Poljanski dolini. "Vsake toliko časa je treba malo 'zaflikati' streho, da ne pušča, omet odpada. Vedno pravim, da bomo videli, kdo bo dlje zdržal, ali ta stara hiška ali jaz," se je pošalila v svojem značilnem obešenjaškem slogu.

"Tam se počutim doma, tukaj pa nisem doma. Na srečo zmorem tudi najemnino tukaj, ki ni prav nizka, čeprav desničarski zlobni jeziki sicer govorijo, da mi najemnino plačuje župan, celo on osebno ali proračun, mestni proračun. Tako kot govorijo, da gre moja pokojnina v tisoče evrov. Kot sem povedala, tako hudo ni, res pa je, da nimam finančnih težav in lahko še komu pomagam, in to z velikim veseljem."

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel