Svetovna premiera Horvathovega kratkega filma Delčki na festivalu Lucas

Letošnji festival le na spletu

27. 9. 2020, 09:58 | Scena | Vir: STA

              Svetovna premiera Horvathovega kratkega filma Delčki na festivalu Lucas (foto: profimedia) profimedia

Delčki, kratki igrani film scenarista in režiserja mlajše generacija Arona Horvatha, bo imel svetovno premiero v tekmovalnem programu 43. mednarodnega filmskega festivala za mlado občinstvo - Lucas. Najstarejši nemški festival za mlado občinstvo letos poteka izključno na spletu od 24. septembra do 1. oktobra.

"Teova zgodba mi je zelo blizu in je zame zares pomembna iz več razlogov. Brezbrižnost, neskončne poletne počitnice, občutek popolne svobode so zaznamovali tudi moje otroštvo. Kljub temu sem nekje pod površjem kot otrok začutil težave, ki so delovali kot tujki. Šele pozneje sem razumel, za kaj je šlo," so režiserjeve besede v sporočilu za javnost povzeli na Slovenskem filmskem centru (SFC).

"Svet odraslih in težave, ki jih nosijo s seboj, so sprva bili neopazni, komaj zaznavni. Nato so začeli naraščati in naenkrat jih je bilo nemogoče spregledati. Tako se je načela moja otroška naivnost, začutil sem neprijetno težo, ki se je nisem mogel več znebiti. Menim, da je trenutek, ko izgubimo starševski ideal, tisti, ki nas potisne čez rob otroštva in pademo v svet odraslih. Ta trenutek je zame zelo srhljiv, a hkrati se zavedam njegovega pomena v procesu odraščanja. Prizadevam si, da se bo občinstvo zavedalo tega osamljenega trenutka in to samotno izkušnjo delilo med seboj," je o filmu še povedal režiser.

Gledalec v filmu spremlja en dan v življenju Tea in Ksaverja. Po dveh mesecih ju obišče oče, voznik kamiona. Njuna mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obiska tekme formula 1, so vsebino povzeli pri SFC.

V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Film je za produkcijsko hišo A Atalanta producirala Barbara Daljavec, koproducenti so Korektif, Zvokarna in KUD Lavina. Finančno sta ga podprla SFC in Občina Lendava.

Film se je uvrstil tudi v tekmovalni program festivala Cinekid, največjega festivala za otroške filme na svetu, ki bo potekal med 7. in 25. oktobrom na Nizozemskem. Slovensko občinstvo ga bo lahko videlo v začetku oktobra na 23. Festivalu slovenskega filma, so še sporočili iz SFC.

Leta 1991 rojeni Lendavčan Aron Horvath je za scenarij Delčkov leta 2017 prejel Grossmannovo nagrado za najboljši kratki scenarij. Trenutno razvija celovečerni prvenec z naslovom Izgubljena leta.