N.Z. | 30. 3. 2022, 11:19

Ta sestavina bo vašo paradižnikovo omako za vedno spremenila – na boljše!

profimedia

Ko ne veste, kaj bi skuhali, so tu vedno testenine, parmezan in paradižnikova omaka. In čeravno gre za popolno kombinacijo, so tu še variacije testnin z jajci, tuno, sirom in mesom.

A kakorkoli že, dobro paradižnikovo omako bi moral znati pripraviti prav vsak.

Ne glede na to, ali v svojo paradižnikovo omako radi dodate zelenjavo in veliko začimb, receptov zanjo ne more zmanjkati.

Eden od na stotin, ki jih lahko najdete na spletu, je tudi recept znane italijanske kuharice Marcelle Hazan, njena paradižnikova omaka pa se je uvrstila na listo najboljših, čeprav se sestoji iz zgolj treh sestavin. V njej so namreč paradižnik, čebula in maslo.

Po drugi strani pa mnogi med nami še ne vedo, da obstaja ena nepričakovana sestavina, ki bo vašo, še tako popolno paradižnikovo omako povzdignila na nove, neslutene ravni.

Za katero sestavino gre?

Po pisanju spletnega mesta MyRecepies naj bi bila ta sestavina: ribja omaka.

»... gre za omako iz rib, začinjeno s soljo in sladkorjem, ki jo pogosto pripravljamo iz inčunov, ki so bili pred tem nekaj mesecev fermentirani. Včasih tudi leta. Rezultat je rjavkasta omaka, ki vsebuje glutamate, prav ti pa dajo neverjeten okus vaši paradižnikovi omaki,« znajo skrivnost te nepričakovane sestavine razložiti pri Večernjem listu.

Pomembna je prava mera!

Seveda ni vseeno, koliko te ribje omake dodate v vašo paradižnikovo omako.

Da bi bil rezultat kar najboljši, jo previdno dozirajte tako, da jo dodajata postopoma, medtem ko se vaša omaka kuha. Za začetek malo pred koncem kuhanja dodajte pol male žličke, nato pa z okušanjem ocenite, koliko je je še potrebno dodati.

Če ste vegetarijanec ali vegan (ali pa vam enostavno ne ustreza specifičen vonj ribje omake), lahko to zamenjata z veganskim nadomestkom, ki se pripravlja iz gob šitake, lahko pa dodate tudi sojino omako.

Paradižnikova omaka je zdrava

Naj ob tem še povemo, da paradižnikova omaka zasluženo kraljuje v vaši kuhinji. Ne le, da je izjemno okusna, temveč je tudi zelo zdrava.

Paradižnik vsebuje likopen, ki velja za najmočnejši antioksidant iz skupine karotenoidov, za te pa je znano, da so učinkoviti bojevniki proti rakavim celicam v telesu. Likopen je močan inhibitor rasti rakavih celic. Prav likopen naj bi preprečeval maligno tranformacijo. Da ga je v paradižniku zares veliko, priča ravno njegova tipična rdeča barva. Koristi likopena so tudi sicer raznovrstne, saj pomaga pri zdravljenju in preprečevanju številnih drugih bolezni in zdravstvenih tegob.

Paradižnik se nahaja na seznamu 10 najbolj zdravih živil z največ antioksidantov, med katerimi so tudi grenivka, papaja in lubenica.

Da bi iz paradižnika dobili kar največ likopena, gre za kuhanje uporabiti zares zrele paradižnike, saj je v njih največ likopena, še priporočajo v strokovni publikaciji Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec