Ta veseli dan kulture brezplačno vabi v kulturne ustanove

3. 12. 2017, 10:44 | Scena | Vir: STA

              Ta veseli dan kulture brezplačno vabi v kulturne ustanove (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, bo danes odprl vrata številnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji. V 54 krajih bo ponudil skupaj več kot 320 brezplačnih dogodkov - predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev in delavnic. Letošnji bo obenem uvod v Evropsko leto kulturne dediščine.

Simbolno odprtje Evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji bo v organizaciji ministrstva za kulturo dopoldne v ljubljanski Narodni galeriji, kjer bo sicer dogajanje potekalo skozi ves dan. Ponudba dogodkov ob Ta veselem dnevu kulture bo tradicionalno najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru, živahno pa bo tudi drugod po Sloveniji.

S pobudo, ki bo potekala 18. zapovrstjo, želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami, teh je letos 140, kulturne vsebine približati tistim, ki v kulturne institucije zaidejo redkeje. Število obiskovalcev se je v minulih letih gibalo okrog 30.000. Na ministrstvu letos upajo na podoben obisk.

Z dnevom odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Na ta dan se združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018 pa bo leto najrazličnejših dogodkov in projektov po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih.