24. 12. 2019, 09:05 | Vir: STA

Tako zveni neandertalčeva piščal, ko jo zaigra Boštjan Gombač

profimedia

Neandertalčeva piščal, ki jo je leta 1995 arheolog Ivan Turk našel v jami Divje babe pod Šebreljami, že četrt stoletja vzbuja številna vprašanja. Glasbeni strokovnjaki se ukvarjajo zlasti z možnostjo igranja na to najstarejše glasbilo, ki naj bi bilo staro okrog 60.000 let. Danes se z njim uspešno ukvarja multiinstrumentalist Boštjan Gombač.

Z igranjem na repliko piščali se je prvi spopadel slovensko-makedonski glasbenik, že pokojni Ljuben Dimkaroski, sicer častni občan Občine Cerkno.

Na pobudo Godbenega društva Cerkno in Gombača pa je v zadnjih mesecih nastala skladba Zeitgeist ali Duh časa, ki jo je napisal slovenski skladatelj Žiga Stanič.

Kot je zapisal avtor, lahko ustvarjanje glasbe na paleolitsko piščal, v nasprotju z njeno starostjo, pojmujemo kot zelo sodobno, saj poleg možnosti izvajanja klasične glasbe ponuja vrsto zvočnih efektov in posnema glasove iz narave.

Skladbo, ki odmeva nazaj v tisočletja, je poimenoval Zeitgeist tudi zato, ker jo lahko pojmujemo hkrati kot arhaično in sodobno, njena zvočnost pa je v takšnem časovnem razponu univerzalna in se vživlja tako v današnji kot v prazgodovinski čas. Po Staničevem mnenju je toliko bolj pomembno, da se z izvedbo cerkljanskih godbenikov zvok piščali vrača v nekakšno rojstno okolje.

Krstna izvedba je v Gorenji vasi

Krstno izvedbo je godba pod vodstvom klarinetista in dirigenta Andreja Zupana izpeljala pred dnevi v Gorenji vasi v Poljanski dolini. Gombač je prepričan, da so glasbeniki in publika odlično opravili delo. Gre namreč za glasbeno delo, ki se lahko prilagaja spremljajočim glasbenikom in avditoriju.

Tako imenovano neandertalčevo piščal številni glasbeniki poimenujejo kot glasbilo v širšem pomenu, saj je iz njega moč izvabiti izjemno široko paleto tonov. Ime "tidldibab" si je zamislil Dimkaroski kot skovanko njegovega imena, imena arheologa Turka in najdišča Divje babe.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec