Tamara Lesinšek (kulinarična blogerka): Raznoliki recepti enostavnih jedi

30. 3. 2018, 12:01 | Scena | Vir: Liza

              Tamara Lesinšek (kulinarična blogerka): Raznoliki recepti enostavnih jedi (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv

Tamara Lesinšek je kulinarična blogerka na spletni strani Tas Tasty (tastasty.com).

Blog z recepti piše od aprila 2014, v povprečju pa se na njem ustavi kar 100 obiskovalcev dnevno. In zakaj ga morate obiskati tudi vi? Ker boste med objavami zagotovo dobili idejo za kakšno zanimivo jed.

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave hrane in preizkušanja receptov?

Tamara: Prvič sem začutila strast do hrane in kuhanja v osnovni šoli, v okviru predmeta gospodinjstvo, ko smo nekaj dni kuhali in sem nato z veseljem doma ponovila recepte z mamino pomočjo. Takrat sem ugotovila, da imam lahko vpliv na to, kaj in kako pripravim, posledično pa tudi jem nekaj okusnega. Danes zelo rada okušam nekaj dobrega, novega, mogoče malo drugačnega in zato sama preizkušam različne kombinacije.

Zakaj ste se odločili pisati kulinarični blog, kaj je bil povod za to?

Tamara: Recepte sem začela pisati zase, saj se mi je zgodilo, da je bilo treba za konkretne priložnosti nekaj skuhati, jaz pa nisem imela preizkušenih in zanesljivih receptov, saj sem v kuhinji raje delala po občutku. Ker so mi bile jedi všeč, sem pomislila, da bodo mogoče všeč še komu drugemu, zato sem vse pripravljeno začela deliti tudi javno, v okviru bloga, in upam, da s tem komu pomagam ter polepšam dan.

Na kaj je osredotočen vaš blog oz. kakšne recepte lahko bralci najdejo na njem, kaj je tisto, kar ga naredi posebnega in drugačnega?

Tamara: Raznolikost. Blog ponuja široko izbiro različnih receptov, ki so odraz mojega trenutnega navdiha. Jedi so mesne ali vegetarijanske, brez glutena, sladice in vse drugo. Načeloma so recepti zelo enostavni za pripravo. Prav tako se ne držim naših tradicionalnih okusov, saj posežem tudi po eksotičnih okusih.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog?

Tamara: Kuham skoraj vse dni v tednu, vendar po nekaj ur na dan, saj to ne pomeni, da sem ves dan v kuhinji. Ne kuham vedno z namenom priprave vsebin, ko pa, je čas odvisen od zahtevnosti recepta. Včasih nekaj odlično uspe v 15 minutah, včasih pa za kakšen recept porabim 4 ure ali več, ker ga je treba ponoviti. Poskušam kombinirati to, da kot družina nekaj jemo, in to, da je jed primerna za objavo na blogu. A čeprav je blog kulinaričen, je čas, potreben za pripravo vsebin, zunaj kuhinje daljši kot v njej. Treba je razviti idejo, nakupiti sestavine, fotografirati, pripraviti vsebino za objavo ter nato šele sledi objava.

Kako se lotite priprave novih receptov – z raziskovanjem receptov (že obstoječih receptov babic ali že obstoječih na spletu in jih prilagodite svojemu okusu), morda na osnovi določene sestavine ali še kako drugače?

Tamara: Za recepte iščem inspiracijo predvsem na spletu, večinoma kar iz slik. Iščem glede na sestavino, ki jo želim uporabiti, ali pa glede na jed. Včasih že s pogledom na sliko ugotovim, kaj bom pripravila, včasih pa preberem nekaj receptov in si zamislim svojo kombinacijo. Navdih se najde tudi v kuharskih oddajah na televiziji ali s preizkušanjem hrane v restavracijah, pri prijateljih.

Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ navdušenja in ogledov?

Tamara: Do zdaj je največ navdušenja požel recept Orehova potička po moje. Gre za navdih po receptu za cimetove rolice, ki so v tujini zelo popularne.

Kateri pa je vaš najljubši recept?

Tamara: Najljubšega recepta nimam, saj je izbira jedi, ki jih imam rada, čisto preveč široka. Imam pa obdobja, ko mi kakšna jed kar ne gre iz glave in bi jo lahko jedla vsak teden. Trenutno je to recept za okusno juho iz pečenega česna.

Kakšne načrte imate z blogom za prihodnost?

Tamara: Ker me veseli vse, kar delo za obstoj kulinaričnega bloga prinaša, bom aktivna v tej smeri še naprej in upam, da vse več ljudi navdušim za pripravo mojih jedi. Obstaja pa še želja po ustvarjanju izdelkov, ki se navezujejo na kulinariko. V letu 2017 sem namreč že naredila prvi takšen izdelek, gre za organizator tedenskih obrokov pod imenom Slasten vsakdan. Omogoča načrtovanje prehrane po dnevih in služi izboljšanju organizaciji, potrebni za kuhanje, izboljšanju prehrane, zmanjševanju stroškov ter odpadkov. V njem lahko najdete nekaj mojih receptov in mogoče bo v prihodnosti na plan pokukala tudi moja prva kuharska knjiga.

Česnova juha

Sestavine:

 • 2 veliki glavi česna
 • olivno olje
 • 1 velika čebula
 • 2 krompirja (240 gramov)
 • vejica svežega peteršilja
 • pol čajne žličke timijana
 • 0,5 decilitra belega vina
 • 2 jedilni žlici smetane za kuhanje
 • sol
 • poper

Priprava:

Najprej se lotimo peke česna, kar lahko naredimo tudi kakšen dan vnaprej. Glavo česna pogladimo z rokami, da se olupi del, ki je suh, nato pa malo odrežemo vrh glave, le toliko, da posamezen česen malenkost pogleda ven. Česen položimo na alu folijo tako, da odrezani del gleda gor, ga pokapljamo z oljem in zavijemo v folijo ter damo v pečico na 220 stopinj Celzija za 45 minut. Česen mora biti pečen do mehkega, tako da ob stisku zdrsne ven iz ovoja. Ko je česen pečen, ga ohladimo, nato pa s prsti iztisnemo posamezen strok in česen damo v skodelico, olupek pa zavržemo.

Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo prepražimo na olivnem olju v kozici, da postekli. Olupimo še krompir, ga narežemo na tanjše koščke in dodamo k čebuli. Vmešamo še celo vejico peteršilja, timijan, malo soli in popra ter zalijemo z vinom. Nekaj minut pokuhamo, nato pa dodamo pečen česen in zalijemo s pol litra vroče vode ter vse skupaj kuhamo 30 minut. Ko je krompir mehak, juho kremasto zmeljemo, dodamo smetano in še malo pokuhamo, poskusimo ter po okusu še solimo in popramo. Postrežemo z dodatki po želji, kot so recimo popečene kocke kruha in parmezan.

Foto: Osebni arhiv