A. Kl. | 23. 12. 2021, 08:00

Taras Birsa se vrača na tv-ekrane: Uganka umorov v središču Ljubljane

TV Slovenija
Taras Birsa se vrača na tv-ekrane: Uganka umorov v središču Ljubljane (foto: TV Slovenija)

Medtem ko na TV Slovenija ponavljajo Jezero, nadaljevanko po prvem iz serije kriminalnih romanov o inšpektorju Tarasu Birsi izpod peresa Tadeja Goloba, je za 9. januar napovedana premiera Leninovega parka.

Gre za ekranizacijo drugega Golobovega romana, nadaljevanja uspešnice Jezero, ki je za razliko od prvega namesto zasneženega zimskega Bohinja postavljeno v poletno vročino prestolnice.

TV

 Vroče poletje se za Tarasa Birso in njegove kolege tokrat odvija pred pragom Generalne policijske uprave. Nenavadni, na prvi pogled nepovezani umori se vrstijo v samem središču Ljubljane. Kot da primeri sami po sebi ne povzročajo dovolj napetosti, se v dogajanje vpletejo še pritiski nadrejenih.

Preberite še: Posneti zadnji prizori nadaljevank Leninov Park in Dolina rož, ki sledita seriji Jezero

Ti se stopnjujejo po preteklih dogodkih ob Bohinjskem jezeru, zaradi katerih se je Taras Birsa (Sebastian Cavazza) znašel v primežu vplivnežev in svojih nadrejenih. Posledica tega je, da v utečeni Tarasovi kriminalistični ekipi pride do sprememb in da delikatni primer v središču Ljubljane prevzame Tina Lanc (Nika Rozman).

TV Slovenija

Začetek preiskave ni najbolj obetaven, saj nihče od stanovalcev ob parku ni zaznal nič nenavadnega, čeprav iz vseh stanovanj okna gledajo na park. Pa vendar kriminalistična preiskava razkrije, da nekdo med njimi le ni bil najbolj iskren.

Napovednik za serijo si lahko ogledate na tej povezavi.

Scenarij po knjižni predlogi Tadeja Goloba so napisali Matevž Luzar, Miha Hočevar in Srdjan Koljević. Režiral je prevzel Klemen Dvornik, ki se je skupaj z Luzarjem podpisal pod režijo Jezera. Igralsko zasedbo zaokrožajo Gregor Čušin, Matej Puc, Jana Zupančič, Radko Polič, Silva Čušin, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti ...

TV Slovenija

Trem delom serije Leninov park bo sledila še Dolina rož, po tretjem Golobovem romanu o kriminalističnem inšpektorju Birsi, ki na male ekrane prihaja 30. januarja 2022.

Kot so zapisali pri RTV Slovenija, je v sodelovanju Radia Slovenija in založbe ZKP RTV nastala tudi zvočna knjiga romana Leninov Park. Bere jo dramski igralec Saša Tabaković, ki v Dolini rož v vlogi inšpektorja Jakoba Ahlina zamenja Tarasa Birso kot šefa kriminalistov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.