19. 9. 2021, 09:33 | Vir: STA

Teden mobilnosti na Goriškem ponuja tudi pohod od Rihemberka do Tabora

STA/Rosana Rijavec

Na Goriškem so v Tednu mobilnosti pripravili tudi pohod Pot dveh gradov, ki bo povezala grad Rihemberk nad Branikom in Taborom nad Dornbergom, kjer je nekoč prav tako stal grad. Na poti se bodo pohodniki lahko ustavili tudi v vasici Pedrovo. Pohodnike bodo pričakali tudi ponudniki lokalnih pridelkov.

Pohod bo potekal individualno iz obeh smeri, tako iz Dornberga proti Braniku kot tudi obratno. Organizatorji pričakujejo pohodnike med 9. in 16. uro.

Lahka pot, dolga sedem kilometrov, je dobro označena, prehoditi pa jo je mogoče v treh urah. Poteka po gozdnih, makadamskih in asfaltnih poteh. Poskrbljeno je tudi za brezplačna parkirišča in prevoz med obema gradovoma.

Na gradu Rihemberk bodo vsem pohodnikom ponudili osvežitev z domačim sokom. Pohodniki si bodo lahko grad tudi raziskovalno ogledali ali odšli na voden ogled.

Pot bo vodila skozi vasico Pedrovo, kjer bo za pohodnike vrata brezplačno odprla Hiša Artes na robu vasi. V njej so na ogled dela sodobnih slovenskih umetnikov. Pohodnike čaka tudi osvežitev z domačim napitkom. Omogočen bo tudi postanek v sirarni na ekološki Domačiji Čilčevi z možnostjo pokušine in nakupa ekoloških sirov in ostalih mlečnih izdelkov iz kozjega mleka.

Tabor nad Dornberkom je majhna, srednjeveška, strnjena vas na griču, ki je nastala okrog enega najmogočnejših srednjeveških gradov 11. stoletja na Slovenskem - gradom Dornberg. Danes je ostalo deloma ohranjeno grajsko obzidje, ozke gase in polno drobnih znamenj, ki pozornemu očesu razkrivajo svoje zgodbe.

V Taboru bodo svojo ponudbo predstavili lokalni pridelovalci. Na stojnici Društva Tabor bo v dopoldanskem času mogoče kupili domače sokove, kavo in sladico, od 12. ure naprej pa tudi golaž in vrhunska vina lokalnih vinarjev konzorcija vinarjev Vipavske doline. Omogočili bodo tudi brezplačno vodenje po ostalinah gradu Dornberg in ogled vasice Tabor, vendar bo za to potrebna predhodna prijava.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.