1. 5. 2021, 07:33 | Vir: STA

Tekmovanje za popevko Evrovizije si bo lahko v živo ogledalo 3500 obiskovalcev

Adrijan Pregelj
Tekmovanje za popevko Evrovizije si bo lahko v živo ogledalo 3500 obiskovalcev (foto: Adrijan Pregelj)

Organizatorji Evrovizije, ki bo potekala med 18. in 22. majem v nizozemskem Rotterdamu, so dobili dovoljenje, da tekmovanje spremlja občinstvo v omejenem obsegu. Tako bo v rotterdamski dvorani Ahoy prireditev lahko spremljalo 3500 oseb. Slovenijo bo v prvem polfinalu zastopala Ana Soklič s skladbo Amen, ki ji je Perpetuum Jazzile dodal novo podobo.

Kot so zapisali organizatorji Evrovizije, je nizozemska vlada ob strogih pogojih dovolila omejeno število občinstva na letošnjem tekmovanju. Na prireditvi bo dovoljenih 3500 ljudi, kar je petina kapacitete dvorane Ahoy. Vstopnice so na voljo le tistim, ki so jih že kupili za lanskoletno Evrovizijo, ki je bila zaradi epidemije covida-19 odpovedana.

"Veseli nas, da so nizozemski državni organi omogočili, da lahko sprejmemo občinstvo na treh šovih v živo in šestih generalkah," je dejal vodja tekmovanja Martin Österdahl. Prav tako bodo tekmovanje prek TV ekranov in računalniških zaslonov lahko spremljali milijoni gledalcev po vsem svetu, piše na uradni spletni strani Evrovizije.

Ker pričakujejo 180 milijonov gledalcev iz 45 držav, želijo nizozemski organizatorji tekmovanje pripraviti odgovorno. Zato vzpostavljajo stroge zdravstvene in varnostne ukrepe, manjše so tudi delegacije nastopajočih, je povedal izvršni producent Sietse Bakker.

Organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije so že naznanili vrstni red skupno 33 nastopajočih na polfinalih. Slovenija, ki jo s skladbo Amen zastopa Ana Soklič, bo v prvem polfinalu 18. maja na vrsti druga. Pridružili se ji bodo predstavniki in predstavnice Severne Makedonije, Hrvaške, Litve, Rusije, Švedske, Irske, Cipra, Norveške, Belgije, Izraela, Romunije, Azerbajdžana, Ukrajine in Malte, med konkurenti pa bo tudi predstavnica Avstralije.

V drugem polfinalnem večeru pa bodo na evrovizijskem odru med drugimi stali predstavniki Srbije in Albanije, sosednje Avstrije, Češke, Grčije, Poljske, Islandije, Švice in Danske.

V veliki finale, ki bo na sporedu 22. maja, se bo uvrstilo 20 polfinalistov. Finalistom se bodo na odru pridružili še predstavnik predlanske zmagovalne države Nizozemske Jeangu Macrooy in pa predstavniki "velikih pet", ki imajo zagotovljeno mesto v finalu, ker v evrovizijsko blagajno prispevajo največ - Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije.

Na letošnji Evroviziji bo tako na sporedu 39 skladb, ki jim je že zdaj mogoče prisluhniti na uradni spletni strani tekmovanja. Med njimi je tudi pesem Ane Soklič Amen, pri produkciji katere je, kot so navedli pri RTV Slovenija, sodelovalo več kot 60 ljudi.

"Skladba je nastala v resnično elitni, mednarodni zasedbi - za glasbo so poskrbeli Ana Soklič, Žiga Pirnat in Bojan Simončič, avtor besedila je poleg Ane in Žiga tudi ameriški avtor več uspešnic Charlie Mason. Med zvezdniškimi imeni letošnje skladbe so nedvomno tudi člani spremljevalne pevske skupine, zbrane okoli Doriana Holleyja, spremljevalnega vokalista Michaela Jacksona," so še zapisali pri RTV Slovenija.

V četrtek je uradno premiero na YouTube doživel še videospot, v katerem je pevka združila moči z vokalno skupino Perpetuum Jazzile. Pevka si je namreč skladbo želela predstaviti malo drugače. "Ker sem Perpetuum Jazzile vedno občudovala zaradi njihove raznolikosti in odličnosti - pa seveda ne pozabimo tudi njihovih uspehov zunaj slovenskih meja - ni bilo dileme, da so bili oni moja prva asociacija za to sodelovanje," so njene besede povzeli pri 31-članski vokalni zasedbi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.