23. 7. 2021, 08:30

Telo je naš hram svetlobe in svobode

profimedia

Je Svetloba, ki sije nad vsemi stvarmi na zemlji, nad vsemi nami, nadnebesi, nad najvišjim,nad najvišjimi nebesi. To je svetloba,ki sije v naših srcih. - Upanišada Čandogja

Naše telo vsebuje subtilna energijska središča, ki jih poznamo kot čakre ali energijske vrtince. Začnejo se pri korenu hrbtenice in se nadaljujejo navzgor vzdolž hrbtenice do vrha glave. Vsako energijsko središče mora biti uravnovešeno in napojeno, da se vrti in ustvarja pravilne vrtince energije, ki častitljivi in skrivnostni kundalini dovoljujejo začetek božjega opravila.

Z vajami joge in metodami dihanja ter ob pravem trenutku svoje usode se lahko uskladimo z vsakim središčem, da pretok očiščevalne energije kundalini prosto potuje do končne postaje.

Negativnost je shranjena v prvem, drugem in tretjem energijskem središču, kot denimo strah, depresija, tesnoba, jeza, sram, obup, krivda in neodgovoren odnos. Če se zavedamo ali ne, se naše življenje na splošno vrti okoli tega in nas lahko zasužnji, da postanemo odvisni od svoje negativnosti in plitkih vrednot.

Če so ta središča še naprej zaprta, obtičimo v temi in onemogočimo svetlobi, da bi zasijala.

Telovadba na duhovnem temelju spodbudi središča, s tem pa premosti negativnost, odpre zaznavanje, občutke in izbiro ter pretok sveže in pozitivne energije skozi življenje ter poživi misli.

Od depresije, jeze in negativnosti lahko postanemo odvisni, čeprav je to težko verjeti. Največ ljudi misli, da se odvisnost nanaša predvsem na alkohol in mamila, vendar je to le del težav. Lahko smo odvisni tudi od škodljivih odnosov, ki na koncu povzročijo težave, obolenja, bolezni in nelagodje, nezadovoljstvo in nesrečo v osrčju našega obstoja.

Naša najvišja dolžnost je spoštovati in skrbeti za svoje telo in dušo. Višje stanje zavedanja lahko dosegamo samo, ko v telo in dušo uvedemo ravnovesje. Do najvišjega duhovnega prebujenja pride, ko na tisoče energijskih kanalov v nas, ki so v sanskrtu znani kot nadiji, dovoljuje življenjskemu dihu ali prani prost pretok.

Brez truda za duhovno kondicijo ne bomo prišli daleč! Prednosti vadbe joge sta močnejše in prožnejše telo ter duša. Starost se lahko meri s prožnostjo hrbtenice, zato vaje, ki delujejo na hrbtenico, pripomorejo k mladosti in zdravju.

Joga razblinja stres, zaradi tega pa nam lasje manj sivijo, imunski in žlezni sistem se nam krepita, zato nam koža žari in videti smo mlajši. Tudi na vsakdanji ravni smo zaradi joge na splošno videti odlično in se tako tudi počutimo!

Preproste vaje za hrbtenico lahko uravnovesijo in poživijo energijska središča s sprostitvijo vseh mračnih in negativnih lastnosti ter razkrijejo bolj temeljno, ustvarjalno, zadovoljno in vase prepričano bivanje. Postanemo pozitivna oseba.

Človek z izurjenim telesom in dušo neverjetno žari ter kakor magnet privlači druge ljudi. Postane človeški svetilnik, svetlobni signal za vsa živa bitja, saj jih privablja in poživlja s toplino, ki jo oddaja. To toplino ustvarja brezpogojna ljubezen, zato je otipljiva ob navzočnosti razsvetljenega bitja. Joga nas preobrazi v svetlobna bitja.

Svetlobna vaja

Predstavljamo temeljno in eno redkih vaj, ki predstavlja celotno gibanje, znano kot kriya. To ni navadna vaja, saj kriya deluje na vseh ravneh naše biti – zavednih in nezavednih. Z naprezanjem fizičnega telesa lahko oviramo pretanjene izkušnje višje energije. Lahko pa tudi dosežemo izrazitejše zavedanje, ki ga ne moremo vključiti v svoje življenje, ker je naše telo prešibko. Zato se moramo izuriti z redno vajo. Gre za zelo močno duhovno telovadbo, ki sama po sebi velja za dragulj.

Učinki kriya vaje:

• Okrepi celotni spolni ustroj in sprošča bolezenske strahove pred spolnostjo ter s tem omogoča nadzor vztrajnega spolnega vzgiba. Spolna energija se premosti in pretvori v ustvarjalne in zdravilne dejavnosti telesa.

• Spodbuja naravni pretok energije, kar izboljša splošno fizično zdravje, saj so vsi notranji organi deležni nežne, ritmične masaže. Srce se okrepi z ritmičnim dvigom in spustom krvnega tlaka, ki ga ustvarja črpajoče gibanje z območja popka.

• Kriya pomaga ljudem, ki so vedenjsko močno neprilagodljivi ali pa imajo duševne težave, saj so tovrstne motnje vedno povezane z neravnovesjem energije treh spodnjih čaker.

• Te svetlobne vaje neposredno poživljajo in prenašajo energijo kundalini, kar omogoča poglobitev in utelešanje duhovne izkušnje.

Začnite tako, da sedete na pete, roke stegnete čez glavo in s komolci objamete ušesa. Lahko tudi preprosto sedete na tla ali na stol.

Sklenite vse prste, razen kazalcev, ki naj kažejo naravnost navzgor.

Prekrižajte palce: ženske naj prekrižajo levega prek desnega, moški pa desnega prek levega.

Te svetlobne vaje vedno izvajajte s petjem mantre, nizom svetih in pogosto skrivnih zlogov, ki povzročajo močne zdravilne vibracije. Če si svoje telo predstavljate kot vrsto vhodov, so svete mantre ključi, ki jih bodo odpirali.

Mantra, ki jo moramo uporabiti, je sat nam. Sat pomeni resnica, nam pa identiteta. Pomembno je, da ujamemo pravi ton. Sat mora zveneti kot ssatt in mora odmevati od območja popka in sončnega pleksusa. Ko zapojete sat, potegnite popek do konca v notranjost, vse do hrbtenice. Nam se poje skoraj kot vzdih in z dolgim a, da zazveni kakor naam.

Ob petju zvoka nam sprostite trebuh in se osvobodite okov. Sat nam zapojte poudarjeno v stalnem ritmu, približno osemkrat na vsakih deset sekund.

Oči naj bodo priprte (do desetine) in naj zrejo v konico nosu. S tem pritisnemo na sprednji reženj hipofize in podpremo možgane.

Popevanje nadaljujte vsaj tri minute. Boki in ledveni del hrbtenice naj se ne obračajo ali upogibajo. Hrbtenica naj bo ravna.

Z vsakim zvenom sat nam naj se roke rahlo stegujejo gor in dol ter s tem dvigujejo vaš prsni koš.

Za konec vdihnite in se raztegnite navzgor.

Zadržite sapo in stisnite zadnjične, spolne in popkovne mišice. Te predstavljajo prva tri energijska središča, položaj pa je znan kot mulhabandh.

Zadržite deset sekund, nato pa sprostite in ponovite še dvakrat. Položaja mulhabandh ne izsilite. Do njega bo prišlo samodejno, ko boste popek potegnili noter.

Vaje s kriyo lahko stopnjujete do dvainšestdeset minut, vendar se takoj po tem ne pozabite sproščati. Najbolje je, če se sproščate dvakrat dlje kot ste vadili kriyo.

Dobro je, če kriyo izvajate tri minute, potem pa dve minuti počivate. Ta niz lahko ponavljate do petnajst minut v položaju sat kriya, nato pa deset minut počivate. Sprostitev zaključite z nadaljnjimi dvajsetimi minutami počitka.

Spoštujte neločljivo moč metode. Po vadbi kriye je ključna temeljita sprostitev, ta je skoraj tako pomembna kot prvotni napor.

Ustroj telesa potrebuje čas, da se prerodi in obnovi. Kriya naj bo del vaše vsakodnevne telovadbe, tudi če nimate časa za kaj drugega.

Knjiga Svetloba je namenjena vsem, ki želijo biti svetloba, vidijo in čutijo svetlobo in širiti svetlobo. Živimo v času, ki od nas zahteva poudarjanje lepote sveta z vzajemnim delovanjem kot ena sama svetloba.

Besedila modrosti so v knjigi Svetloba prispevali različni svetlobni mojstri: Don Miguel Ruiz, Neale Donald Walsch, Barbara Marx Hubbard, Janet Attwood, Marci Shimoff, John Perkins, William Arntz … in mnogi drugi

Besedilo svetlobne avtorice Taran Cameron Macdonald-Parker predelala in pripravila:

Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Več v knjigi Svetloba na povezavi: www.gnostica.si

Keidi Keating
Svetloba
Knjiga modrosti
Prevod: Jedrt Maležič

Založba Gnostica

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.