2. 7. 2020, 15:19 | Vir: STA

Testiranje na Hrvaškem za Slovence plačljivo le v nepogodbenih ambulantah

Profimedia

Testiranje na koronavirus, ki ga odredi epidemiolog, je treba na Hrvaškem takoj plačati le v ambulantah, ki nimajo pogodbe s hrvaško zdravstveno zavarovalnico, medtem ko plačilo v javnem zdravstvenem sistemu ni potrebno. Poleg tega pri plačilu v ambulantah brez pogodbe ob vrnitvi domov ZZZS povrne le del zneska, navajajo v zavodu.

V primeru, ko ima oseba urejeno evropsko zdravstveno kartico in ima napotnico epidemiologa za testiranje, strošek testiranja v ambulanti, ki je del hrvaškega javnega zdravstvenega sistema, medsebojno avtomatično poravnata hrvaška in slovenska zdravstvena zavarovalnica, testirancu pa razen splošne participacije v višini dobrega evra, ki jo zaračunavajo v hrvaškem zdravstvenem sistemu, ni treba doplačati ničesar.

Drugače je v komercialnih ambulantah, ki nimajo pogodbe s Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (HZZO) in niso del hrvaškega javnega zdravstvenega sistema, kot so na primer turistične ambulante. V teh je namreč treba testiranje plačati na licu mesta. Testiranec lahko ob prihodu domov sicer zahteva povračilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), a ta praviloma ne bo pokril celotnega stroška. ZZZS namreč storitve v tujini krije le v višini, kot jih krije zdravstvena zavarovalnica tuje države. Na Hrvaškem to pomeni, da krije ceno testiranja v višini, ki velja v hrvaškem javnem zdravstvu. Ker pa je cena storitev v komercialnih ambulantah praviloma višja, mora razliko pokriti zavarovanec sam, so za STA pojasnili na ZZZS.

Radio Slovenija je namreč danes predvajal izjavo predstavnice Hrvaškega zavoda za javno zdravje iz Istre, da mora tujec v primeru testiranja na covid-19 na Hrvaškem storitev plačati sam (okoli 200 evrov), nato pa povračilo z evropsko kartico zavarovanja dobi nazaj v matični državi.

Na ZZZS presenečeni

Na ZZZS so nad takšno izjavo presenečeni, zato so HZZO zaprosili tudi za uradno pojasnilo. Iz njega, kot navajajo, izhaja, da so stroški testiranja na novi koronavirus na Hrvaškem v ambulantah, ki so del javnega zdravstva, kriti na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, torej brez dodatnega plačila testiranega, razen seveda, ko je testiranje izvedeno na lastno željo.

Na ZZZS tudi sicer zavarovance opozarjajo, naj bodo ob uveljavljanju pravic z evropsko kartico na Hrvaškem previdni in naj, če se želijo izogniti dodatnim stroškom, zdravstvene storitve raje iščejo pri izvajalcih, ki imajo sklenjeno pogodbo s HZZO.

Ob tem kot pomoč navajajo, da imajo turistične ambulante, kjer je treba storitev plačati, jasno vidno obvestilo o neupoštevanju evropske kartice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.