17. 5. 2017, 13:24 | Vir: STA

Thompson se bo zaradi odpovedi koncerta potožil hrvaški diplomaciji!

Hina/STA

Upravna enota Maribor je ugodila predlogu Policijske uprave (PU) Maribor in prepovedala sobotni koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkoviča - Thompsona v Festivalni dvorani Lent. Policija je izrek prepovedi dogodka odgovornim v ponedeljek predlagala, ker informacije, s katerimi razpolagajo, kažejo na povečano varnostno tveganje.

Na odločitev je mogoča pritožba v treh dneh, ki jo je organizator koncerta Milan Trol že napovedal, vendar pa ta ne zadrži izvršitve odločbe prvostopenjskega organa. O pritožbi bo v roku treh dni po prejemu pritožbe odločalo ministrstvo za notranje zadeve.

Načelnica mariborske upravne enote Ksenija Klampfer je pojasnila, da so policisti na podlagi pridobljenih informacij in zaznav dogodkov ocenili, da so izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep, saj informacije kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj.

Policija je dolžna vzdrževati javni red na javnih prireditvah, zato v povezavi z vsako javno prireditvijo spremlja varnostne razmere. Tako je ravnala tudi v tem primeru in med drugim pridobila informacije v povezavi s prodajo vstopnic za koncert preko spletnih ponudnikov na Hrvaškem in v Avstriji, so dodali.

Po njihovi presoji kaže na utemeljeno verjetnost, da bi se koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti istega glasbenika prepovedani, oziroma se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške. Organizator nima vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini.

Ob tem so policisti seznanjeni tudi z informacijami o shodu nasprotnikov koncerta, kar po njihovem mnenju še dodatno povečuje varnostno tveganje.

Kot je dejala Klampferjeva, so na upravni enoti ob torkovem soočenju vseh strani skrbno presojali vse dokaze in tehtali med ustavno pravico združevanja ter na drugi strani razlogi, ki jih je navedla policija. "Pri odločitvi je pretehtalo dejstvo, da bi posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bile bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve.

Koncert Thompsona v Mariboru je že ob napovedi dogodka sprožil številne pomisleke, med drugim pri županu Andreju Fištravcu in predsedniku DZ Milanu Brglezu. Bolj kot se je dogodek bližal, več je obsodb, pa tudi tistih, ki menijo, da je prepoved neprimerna.

Da bo tudi ta zgodba dobila politično noto, se napoveduje tudi s tem, da je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims, sicer poslanec opozicijske SDS, za četrtek sklical nujno sejo komisije, na kateri bo edina točka prav obravnava varnostnih razlogov za prepoved koncerta.

Organizator koncerta Trol ves čas poudarja, da gre le za glasbeni dogodek, kritike pa zavrača tudi glasbenik sam. Ta teden je v pogovoru za oddajo Tednik na RTV Slovenija dejal, da gre za lažne obtožbe na njegov račun, saj da s svojimi pesmimi in glasbo zgolj predstavlja svetovni nazor, ki zagovarja ljubezen do Boga, družine, domovine in človeka.

Po poročanju spletnega Večera, ki povzema portal Vijesti.hr, je Thompson jezen na slovensko policijo. "Če mi prepovejo koncert, se bom obrnil na predsednico," je naslov članka, ki so ga v torek objavili na portalu. Kot poročajo, Thompsona moti, da ga skušajo prikazati kot negativca. "Vsakdo, ki je poslušal moje skladbe, ne more najti v njih ničesar takega, za kar me obtožujejo," je povedal glasbenik in napovedal, da bo o prepovedi koncerta obvestil hrvaško diplomacijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.