18. 10. 2021, 14:55

Tijana Zinajić: "Če nisi točno taka, kot bi morala biti, pa si ženska, si hitro prasica!"

Nebojša Tejić/STA

Režiserka Tijana Zinajić je s komedijo Prasica, slabšalni izraz za žensko, zmagala na letošnjem FSF-ju. Komična drama je pozornost nase pritegnila tudi zaradi naslova. V intervjuju za RTV Slovenija režiserka razloži, kako je hotela z besedo 'prasica' narediti to, kar je Goran Vojnović s 'čefurjem'.

Kako je na Festivalu slovenskega filma s šestimi vesnami - tudi tisto za najboljši film - na koncu namesto Eve slavila 'Prasica'? Glede na režiserkine Zgodbe iz sekreta se zdi, da je prav Tijana Zinajić tista, ki rada stavi na naslove, ki pritegnejo pozornost.

Takole je povedala:

"Izvirni naslov scenarija je bil Nimamo jajc, imamo pa škatle od njih – ta mi res ni bil všeč. Ideje za boljši naslov smo izbirali že od prijave za sredstva; Eva je bil samo delovni naslov in ni bil mišljen kot končni, delno zaradi istoimenskega filma Francija Slaka. Na koncu je bil izbran naslov Prasica; to je bilo v nekem obdobju, pred enajstimi leti, moje geslo na računalniku (smeh). Tako so mi v življenju večkrat rekli – če nisi točno taka, kot bi morala biti, pa si ženska, si hitro prasica. Po dolgih pogajanjih je bil kompromis, da smo mu dodali še podnaslov 'Slabšalni izraz za žensko'. (Producent je po pogodbi zavezan, da za spremembo naslova potrebuje privolitev financerjev, op. n.) Zdaj se mi zdi to čisto dobra rešitev."

VIR: RTV Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.