Marijana Podhraški | 12. 7. 2023, 20:00

Tina Gorenjak si bo letošnji rojstni dan še posebej zapomnila: "Življenje samo mi je postreglo z najbolj noro zgodbo"

POP TV

Vsak dan se je treba opomnitikaj vse čudovitega imamo v življenju, pravi igralka in od nedavnega tudi avtorica knjige z naslovom Najti ljubezen. Zaupala nam je, kaj jo osrečuje, kaj njenemu življenju daje smisel ter česa ni načrtovala, a se že dogaja ...

Tina Gorenjak ima v teh dneh veliko razlogov za veselje. Potem ko je spomladi pri Mladinski knjigi izdala svoj knjižni prvenec Najti ljubezen, je ta v teh dneh postal njihova najbolj prodajana knjiga. Gorenjakova je za vsega spoštovanja vreden mejnik izvedela ravno ob svojem 51. rojstnem dnevu, kar je bilo zanjo nedvomno najlepše darilo.

"Hvala vsem, ki ste jo kupili. Hvala za vaša številna sporočila in navdihujoče komentarje. Pišete mi mlajši in starejši, ženske in moški. Neizmerno sem srečna, da vam je knjiga prinesla toliko lepega in dobrega. To je zame največje darilo. Hvala vam iz srca!" se je zahvalila v novi počitniški objavi, na kateri pozira v kopalkah in s knjigo v rokah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Gorenjak (@tinagorenjakofficial)

Tik preden je njen prvenec tudi uradno postal poletna uspešnica, si je Tina Gorenjak vzela čas in z nami spregovorila o tem, zakaj 'Najti ljubezen' ni knjiga o samskosti, kot bi to marsikdo morda najprej pomislil. Pa tudi o tem, ali so ljubezenske prigode na poti iskanja 'gospoda Pravega' iz knjige resnične, ali so se zgodile njej, od kod črpa humor in življenjski optimizem ter česa v življenju ne počne več. 

Je knjiga 'Najti ljubezen' oziroma roman napisan po resničnih dogodkih? Zakaj vam je skozi vaš 'alter ego' Gabrielo beseda lažje tekla, kot če bi recimo pisali v prvi osebi oziroma avtobiografsko? 

Knjiga ni natančen opis mojega življenja, a je nastala iz resničnih izkušenj v iskanju ljubezni in partnerstva. Nekatere moje prigode so "zapakirane" v doživljajih različnih likov, ki so v zgodbi, nekatera doživljanja glavne junakinje Gabriele pa so tudi doživljanja mojih prijateljic.

Preigravanje različnih odnosov, ki se v knjigi v enem letu zgodijo Gabrieli, daje bralcem možnost, da se z doživljaji poistovetijo. Čeprav malce prepakirana, so vsa čustvena stanja, spopadanje z njimi in mnogo norih prigod še kako resnični. Oblika romana mi je dala nekakšno zavetje, v katerem mi ni bilo treba odkriti identitet akterjev, slediti točni časovnici mojega resničnega življenja ali natančno opisovati vseh podrobnosti. Pri določenih dogodkih sem kaj dodala ali odvzela, nekatere sem si tudi izmislila. Tako so lahko postale zgodbe še bolj sočne in dinamika celotne zgodbe bolj napeta in zanimiva, meni pa je dalo svobodo, da lahko pišem iz najglobljih delov srca in se ne izogibam bolečini, intimnosti in neposrednosti.   

POP TV

Pred najinim intervjujem ste mi rekli, da nikakor ne gre za knjigo o samskosti, kot bi morda lahko zmotno sklepali glede na vaše pretekle umetniške projekte, predstave in stand upe (med drugim tudi predstava Večno samska). O čem govori vaš knjižni prvenec in ali morda nosi kakšno sporočilo? 

To je knjiga o ljubezni, prijateljstvu in upanju. Rdeča nit pripovedi je iskanje lastne vrednosti in razumevanja samega sebe ter pozitiven pogled na stiske, ki se dogajajo prav vsem. Na začetku zgodbe je sicer Gabriela že dolgo let samska in precej osamljena in se zato poda na nore avanture v iskanju "gospoda Pravega".

Sama sem bila celih devet let in pol samska in sem resnično izkusila večino prigod, ki so v knjigi. Knjiga izhaja iz moje zadnje predstave Večno samska, ki je prav tako nastala po resničnih dogodkih, potem pa se razlije v mnogo bolj široke in univerzalne teme. 

Del zgodbe je pravi vodnik za “zmenkarjenje” po spletnem oceanu in postreže bralcu z obilo smeha in norih dogodivščin. Z osamljenostjo, dvomom in spraševanjem, ali je to to, se srečujemo vsi, tako samski kot oddani. Nekateri dosedanji bralci pravijo, da bi lahko knjiga spadala tudi v kategorijo knjig za samopomoč oziroma duhovnost, ker jih navdaja s pozitivizmom in veseljem do življenja ter da so si nekatere misli in življenjska spoznanja Gabriele prav podčrtali. Ne znam vam povedati, koliko smisla mojemu početju dajo takšni odzivi. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Gorenjak (@tinagorenjakofficial)

Prigode v iskanju ljubezni in tudi vso grenkobo ob različnih življenjskih spoznanjih predstavite na zelo duhovit in humoren način. Ste tudi drugače oseba, ki zna na življenje pogledati z bolj svetle plati? Od kod, menite, izhaja ta vaša lastnost?

Verjetno iz globokega zavedanja, da je življenje pot, polna presenečenj. Tako lepih kot težkih. Nikomur ni popolnoma prizaneseno. Vsak od nas ima svoje borbe in preizkušnje. Ne vem, zakaj imam v sebi to sposobnost, da znam videti stvari iz različnih zornih kotov, najpomembnejši pa je prav humorni.  

Od nekdaj se mi je zdelo, da je humor tisti, ki nam pomaga držati distanco, iz katere lepše in lažje vidimo celotno sliko, razumeti, zakaj se nam je nekaj pripetilo, in to obrniti v dobro. Seveda to mnogokrat ni lahko. A dejstvo je, da doživljanje lastne usode najbolj določa prav naš fokus - na dobro ali na slabo. Vsak dan se je treba opomniti, kaj vse čudovitega imamo v življenju. V mojem primeru so to v prvi vrsti hči, starši in prijatelji, o katerih v knjigi ogromno pišem in na katere sem zelo navezana. Šele ob zavedanju, kaj imaš lepega, lahko živiš polno življenje. Povsem nasprotno je, če se ljudje osredotočamo na tisto, kar nam manjka, saj se takrat posameznikova žalost poglobi, ko se v iskanju sreče izgubi.

Že v preteklosti ste brez zadržkov in dlake na jeziku spregovorili o samskosti v zrelih letih. Tudi način vašega pripovedovanja v knjigi je v času, ko vsi stremijo k popolnosti, prava osvežitev, saj sodobno žensko realnost na poti iskanja ljubezni prikazuje "brez filtrov". Kakšni so kaj dosedanji odzivi na vaš prvenec?

Knjiga je postala pravi hit poletja. Z vseh koncev in krajev dobivam sporočila, da so jo prebrali na mah, da jih je neizmerno zabavala in jim dala veter v krila. Bralke poročajo, da je knjiga pozitivno vplivala na njihovo samopodobo in srčne bolečine, bralci pa, da so spoznali marsikaj do zdaj neznanega o ženskem razmišljanju. In ja, kot ste rekli, je prava osvežitev tega, da smo zdaj z družbenih omrežij bombardirani s podobami "popolnega življenja in ene same sreče", ki je mnogokrat lažna. Po drugi strani pa nas mediji napadajo s katastrofalnimi novicami. Tako eno kot drugo lahko na nas vpliva deprimirajoče. Verjetno tudi zato knjiga tako pozitivno deluje na bralce, ker je opis realnega življenja, a z neumorno optimističnim pogledom nanj. Ne vem, preberite jo še vi in presodite sami. (smeh)

Tina Gorenjak ob predstavitvi knjige na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.

Tina Gorenjak ob predstavitvi knjige na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.

M.P.

Zakaj menite, da smo ženske tako stroge do sebe in se velikokrat dajemo v nič? Vem, da je to zelo kompleksna tema, pa vendar, vam je morda že uspelo priti blizu odgovoru?

Ženskam nam je skozi zgodovino priučeno, da smo mnogokrat pretirano skromne in zelo samokritične. Da moramo biti pridne in všečne. Velikokrat se dajemo v nič, da ne bi izpadle hvalisave in "vsevedne". Šokantno je, koliko žensk se kar naprej sprašuje: "Kaj je narobe z menoj? Kaj sem naredila narobe?”

"Mene je življenje naučilo, da tega ne počnem več, torej, da bi se ves čas spraševala, kaj je narobe z mano, a znam sprejeti svoj del odgovornosti za morebitno polomijado."

V knjigi Gabriela v nekem trenutku razmišlja: "Polna dobronamernih in pametnih nasvetov sem, ko gre za moje ljube, in hkrati neustavljiva pri kritiziranju in obtoževanju same sebe. Ali ne spadam med "moje ljube"? Kot kaže, ne. To moram spremeniti, in to globinsko!"

V resnici se lahko ljudje marsičesa naučimo, tudi čustvenih odzivov. Škodljive ponavljajoče se vzorce je treba spremeniti. Tako kot je dejal Einstein – če vedno delaš iste stvari, ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov.

Kaj je za vas največje zadovoljstvo v življenju, kaj vas ob dnevih, ko ni vse rožnato, drži pokonci, in konec koncev, kaj vas osrečuje?

Pokonci me držita optimizem in zavedanje, da je življenje eno samo. Tukaj in zdaj. In da ni časa in razloga, da bi ga zapravljala z jadikovanjem. Seveda se tudi jaz znajdem v trenutkih ali celo obdobjih obupa in žalosti. To je človeško. A bistveno je, da se znamo pobrati in se česa pametnega naučiti, narediti pozitivne spremembe ter postati boljše verzije sebe, zase in za druge.  

"Osrečuje me mnogo stvari. Med njimi tudi moji odnosi z ljudmi, z mojimi bližnjimi, s prijatelji in to, da osrečim ter nasmejem svoje bralce in gledalce."

Je po vašem knjižnem prvencu pričakovati še kakšno knjigo, je prvenec odprl pot še za kak roman, in če da, o čem bi ta bil?

Nova knjiga že nastaja in je nadaljevanje prve. Tega sicer nisem načrtovala, a mi je življenje samo postreglo z najbolj noro zgodbo, ki mora biti napisana. Spodbuda za nadaljevanje pa so tudi sporočila bralcev, ki me že zdaj sprašujejo, kako gre naprej, kaj se zgodi z Gabrielo. Ko sem pisala knjigo, sem si želela, da bi se brala kot kakšna dobra in zanimiva televizijska serija, ki je kar ne moreš nehati gledati. Videti je, da mi je to uspelo. (smeh)

POP TV

Za konec bi vas vendarle vprašala, ali imate morda kako spodbudno misel za samske (ženske in moške), da ne bi klonili pred pritiski družbe, da si je treba za vsako ceno najti partnerja?

Ko sem bila sedem let samska, sem padla v globoko žalost zaradi trajajoče samskosti in osamljenosti. To je bil razlog, da sem se lotila prave raziskave tega pojava, ki je zelo kompleksen in nanj ni preprostega odgovora. Ne mislite, da vam nočem dati recepta ali na kratko odgovoriti, a ne znam. Za ta odgovor sami sebi sem porabila nekaj let in napisala predstavo in knjigo. (smeh) V slednji boste zagotovo našli kaj spodbudnega.  

A mogoče univerzalna misel, za vse tegobe: Poskušajte gledati na svoje življenje kot na enkratno in čudovito pot, ki vam prinaša zgodbe in doživljaje, preizkušnje in veselja. Poskusite videti enkratnost, veličino in lepoto v vsaki situaciji. Poskusite čim večkrat videti dogodke skozi humor in si reči - no, 'takle mamo', ampak dolgčas nam pa ni. In vedite, za vsakim dežjem posije sonce! Res je, da včasih dežuje tako dolgo, da so poplave in cele katastrofe, a ko se umiri - oh, takrat pa uživajte v lepem in se zavedajte vsakega diha.

Tina Gorenjak se vam bo že jutri, 13. julija, smehljala z naslovnice nove številke revije Story.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu