Tjaša Vede in Blaž Mikuljan: Naluknjane torte so postale najin zaščitni znak

21. 11. 2017, 12:01 | Scena | Vir: Liza

              Tjaša Vede in Blaž Mikuljan: Naluknjane torte so postale najin zaščitni znak (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv

Kulinarična blogerja, ki se predstavljata pod preprostim imenom Midva kuhava, sta Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. 

Nenavadne recepte, ki jih pripravlja Tjaša, napiše pa Blaž, podajata na razumljiv način in s kančkom humorja, pohvalita pa se lahko predvsem z naborom domiselnih tort. Na njunem blogu kraljuje sproščeno in zabavno vzdušje, zato ga le raziščite.

Od kod izvira vajina ljubezen do hrane in preizkušanja receptov?

Blaž: Zaradi ljubezni do dobre hrane sva se z vedno večjim veseljem zapodila v kuhinjo in si sama pripravljala jedi. Vedno sva v lovu za novimi recepti in novimi okusi, kar še posebej velja za Tjašo, ki je iz prehrane tudi magistrirala.

Zakaj pa sta se odločila začeti pisati kulinarični blog?

Tjaša: Razlog za to je bilo najino predbožično potovanje v Bratislavo, kjer sva na pisanih stojnicah preizkušala vrsto slovaških tradicionalnih jedi. Med žvečenjem sploščenega skupka krompirja in skute se je Blažu utrnila ideja, da bi lahko izkušnje pri pripravi jedi in dogodivščine pri njihovem preizkušanju objavila na spletu in delila z javnostjo.

Blaž: Tjaši je bila ideja seveda takoj pri srcu in potrebovala sva eno leto, da sva jo uresničila.

Po čem se vajin blog najbolj razlikuje od drugih kulinaričnih blogov?

Blaž: Najin blog se od drugih najbolj razlikuje po podajanju vsebin, saj so recepti napisani preprosto in z veliko humorja, kar bralcu na obraz nalepi nasmešek, ki je pri kuhi nadvse dobrodošel. Pogosto prejemava sporočila, da se bralci vračajo na blog tudi zaradi tega, ker jim branje polepša dan. Seveda pa je srž v vsebini in midva z veseljem obiščeva vse kulinarične kotičke. Na najinih virtualnih policah tako ždijo tudi veganski, brezglutenski in manj kalorični recepti. Najin paradni konj pa so brez dvoma torte, ki jih tako bralci kot midva najraje pripravljamo. Nič čudnega, da je od vseh receptov največ ravno teh sladkih valjev.

Preživljata čas v kuhinji vedno skupaj ali tudi posamezno?

Blaž: Na začetku sva praktično vse počela skupaj, za kar pa se je kmalu izkazalo, da časovno ni najoptimalnejše. Vsak je zato prevzel odgovornosti za različna področja. Tjaša ustvarja nove recepte in v glavnem ona vihti kuhalnico za 'šporgetom', jaz pa jih nato zapakiram v digitalno obliko in jim za popotnico navržem še nekaj besedila. Jedi pa skoraj vedno fotografirava oba.

Koliko časa pa vama vzame priprava vsebin za blog?

Tjaša: Če morava določiti neko povprečje časa, ki ga vsak od naju porabi za blog, bi rekla, da gre nekje za dve uri dnevno, je pa res, da v zadnjem času ta številka strmo narašča.

Kakšen je vajin način priprave novih receptov?

Blaž: Najraje imava, da nama nekdo vrže kost – izbrano sestavino, ki se nato odbije od Tjašine glave. Sledi poplava idej, ki jih najprej predstavi meni, nato pa preveri, koliko podobnih receptov že obstaja na spletu. Če jih je preveč, kuha odpade.
Tjaša: Tradicionalne jedi in njihova priprava so že dobro opisane in dokumentirane v vseh mogočih oblikah, zato jih v veliki meri ignorirava. Raje se lotiva izvirnih in nenavadnih receptov, ki jih je mogoče najti le pri nama.

Kateri recept je na vajinem blogu do danes požel največ navdušenja?

Tjaša: To je božična jogurtova torta, ki se je dve božični obdobji zaporedoma izkazala za pravi praznični hit. Njena posebnost so luknje, ki jih je mogoče zapolniti z različnimi nadevi. Njej so sledile še podobne naluknjane torte, ki so tako postale najin zaščitni znak.

Kakšne načrte pa imata z blogom za prihodnost?

Blaž: Nenehno se nama porajajo nove ideje, ki jih nato poskušava vpeljati. Blog je odlična odskočna deska za druge dejavnosti.

Foto: Osebni arhiv